Hlavní navigace

Názor k článku Bitcoin v nesnázích: hrozí mu 51% útok? (aktualizováno) od Láďa - Co přesně považují ekonomové rakouské školy za podvod: pokud...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 1. 2014 13:02

    Láďa (neregistrovaný)

    Co přesně považují ekonomové rakouské školy za podvod:

    pokud se zavážu Adamovi dnes vyplatit 150 Kč a Boženě vyplatit 150 Kč i když mám v kapse jen 200 Kč a pro peníze si přijde nejdříve Adam a vezme si svých 150 Kč, zůstane mi pro Boženu, která přijde po něm jen 50 Kč. Ta (a s ní i zákon) mě bude v takovém případě mít za podvodníka, protože už v době, kdy jsem závazek učinil, jsem věděl, že jej splnit nemůžu.

    Banky vytvářejí závazky, které nejsou schopné splnit, a jsou tudíž už v okamžiku vytvoření těchto závazků ve skutečnosti (podle názoru ekonomů rakouské školy) zkrachované.

    Z hlediska legislativy se podvodu nedopouštějí, protože bankám je toto zákonem povoleno. (Banky jsou "příliš velké" a "příliš mocné" na to, aby se k nim stát choval jako k jiným podvodníkům.)

    Stát, aby nebyl povolán k odpovědnosti jako jejich spoluviník, musí bankám v případě "nesnází" vypomoci, což je samozřejmě obrovský morální hazard, kdy nejhůře hospodařící banky obdrží největší podporu (aby se to "neprovalilo") a tudíž toto "výpalné" nakonec zaplatí všichni občané a ne ti, kteří hazardovali se svými prostředky jejich uložením v podezřelých bankovních ústavech.

    I když je někdo proti těmto praktikám, stát jej svými předpisy (je skoro nemožné získat mzdu v hotovosti, neexistuje žádná podhodlná, jednoduchá, elektronická a "nehazardní" metoda převodu peněz, ...) a také prostřednictvím centrální banky "vyrábějící" inflaci nutí se na tomto "letadle" účastnit.

    Korunou celého díla je centrální banka, která má sice zákonem předepsánu "péči o stabilitu měny", ale nic takového ve skutečnosti nedělá, což lze vyčíst přímo z jejích webových stránek:

    1. na svých webových stránkách centrální banka uvádí, jak "péči o stabilitu měny" definuje. Pokud já bych měl za úkol o něco se starat, a přitom mít možnost danou péči definovat, zřejmě bych nikdy nemohl být pohnán k odpovědnosti, že jsem tuto péči neprováděl a to z toho důvodu, že si vždy sám můžu pomoci tím, že nadefinuji, že péče je přece to, co zrovna dělám, ať je to cokoliv.
    2. na svých webových stránkách centrální banka uvádí, že měna, kterou vydává, je kryta jejími aktivy. Když se ale do rozvahy centrální banky dívám, vidím, že vlastní jmění centrální banky je cca -33 miliard, z čehož vyplývá že dávno nic nekryje a ani nemůže (opět jen morální hazard, za který opět žádný postih nehrozí) a že tedy naopak na měně jen cizopasí.

    Doufám, že je toto povídání dostatečně dlouhé, aby se názor zde obsažený dal šmahem zamítnout jako "absolutně laický a ekonomicky neinformovaný".