Hlavní navigace

BitTorrent Sync: úložiště bez pána

27. 9. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Nejrůznějších uživatelských úložišť či synchronizačních nástrojů už je celá řada. Funkčně se však podobají jako vejce vejci a ve světle nedávných skandálů se řada uživatelů ptá: jsou má data v bezpečí? Jednou z odpovědí je BitTorrent Sync, řešení založené na známém „pirátském“ P2P protokolu.

BitTorrent Sync a jeho princip

Jak už bylo nakousnuto výše, BitTorrent Sync se sice tváří jako úložiště, princip fungování je však zásadně odlišný. Zatímco například u Dropboxu se soubory a adresáře ukládají na server a poté „posílají“ do koncových zařízení uživatelů, BitTorrent Sync žádný server nezná. Funguje totiž na protokolu BitTorrent, který je peer-to-peer – všichni připojení klienti jsou si rovni.

BitTorrent asi netřeba představovat, bylo o něm napsáno mnoho. Se samotnou podstatou řešení se pojí výhody i nevýhody. U běžných cloudových služeb bohužel hrozí, že o vaše data požádá vládní agentura a dostane je. Stejně tak data u úložiště může odcizit třetí strana. Teoreticky může i dojít ke vzdálenému vymazání dat z vašeho počítače.


Autor: BitTorrent, Inc.

Přesně tyto problémy P2P protokoly řeší, server prostě nepotřebují. Přenášená data jsou šifrována (AES-128) a pokud koncový uživatel šifruje i pevný disk, riziko jejich odcizení se razantně snižuje. Absence serveru má hlavně tu nevýhodu, že klient, se kterým chcete sdílet data, musí být online. BitTorrent Sync se tak hodí hlavně v případech, kdy chcete synchronizovat data mezi větším počtem klientů. Existuje tak větší pravděpodobnost, že alespoň jeden bude online a data se budou šířit rychleji.

Další nevýhoda nástroje spočívá v tom, že nebyly zveřejněny jeho zdrojové kódy. Vzhledem k tomu, že se BitTorrent Sync prezentuje hlavně bezpečím, je to poměrně vážný nedostatek. Tvůrci z BitTorrent Labs se však nechali slyšet, že možnost otevření zdrojových kódů „stále zvažují“.

Na Linuxu jen webové rozhraní

BitTorrent Sync je momentálně dostupný pro desktopové/serverové systémy Windows, OS X, Linux a FreeBSD a mobilní Android a iOS (v plánu je podpora dalších platforem). U Linuxu potěší podpora řady architektur, konkrétně i386, x64, ARM, PowerPC a QorIQ. Linuxová verze však bohužel zaostává za Windows a iOS v tom ohledu, že nenabízí klasické desktopové rozhraní, jen webové, které ve výchozí konfiguraci najdete na adrese http://127.0.0.1:8888/. I webové rozhraní je celkem použitelné, pochopitelně ale nenabídne notifikace a podobně. Ještě připomeňme, že BitTorrent Sync je v současné době v betaverzi.

Až moc jednoduché webové rozhraní

Až moc jednoduché webové rozhraní

Jak to funguje v praxi

Sdílení, respektive synchronizace, probíhá na bázi adresářů. Pokud chcete adresář ve svém počítači sdílet s jiným zařízením, přidáte ho přes webové rozhraní. Informace o sdílení jsou v šifrované podobě odeslána na tracker, aby vás protějšek později dokázal najít. Zařízení, které se k adresáři chce připojit, musí znát 32místný klíč. Ten je označován jako secret – tajemství.

Pro každý sdílený adresář jsou vygenerovány klíče dvou typů:

  • pro plný přístup – obsah adresáře se synchronizuje tam i zpět
  • pouze pro čtení – obsah adresáře se synchronizuje tam, ale změny se nesynchronizují zpět

Danému zařízení tedy sdělíte ten klíč, podle toho, jaké mu chcete přidělit práva. Z toho vyplývá, že BitTorrent Sync nerozlišuje zařízení a uživatele. Klíč lze snadno přenést do mobilního zařízení prostřednictvím QR kódu. Zařízení si vás podle informací na trackeru najde a začne synchronizovat.

Propojení s telefonem - snadno a rychle

Propojení s telefonem – snadno a rychle

Funkce a bezpečnost

BitTorrent Sync pro nalezení protějšku používá několik řešení, proto na tracker ve skutečnosti ani nemusí dojít. Nástroj se poohlíží po lokální síti, vyměňuje informace s ostatními protějšky a také umožňuje nastavit pevnou IP adresu protějšku. Nejkomplikovanější, ale nakonec nejjistější, je potom využití trackeru.

Možná vás už napadlo, že někdo může uhádnout váš klíč a dostat se tak k vaším datům. Ano, tato možnost tu skutečně je, nicméně je velmi nepravděpodobná. Dobře ji ilustruje uživatel verloren: „Existuje 3232 možných tajemství. Předpokládejme, že každý člověk na Zemi sdílí adresář s každým ostatním – teď tedy máme 7 miliard2 hesel k uhádnutí. Pravděpodobnost, že někdo uhádne jedno z těchto tajemství, je podíl těchto dvou čísel.“ Tedy zhruba třetina kvintilionu ku jedné. I použití brute-force útoku by bylo enormně náročné.

BitTorrent Sync - nastavení adresáře

BitTorrent Sync – nastavení adresáře

Možnosti sdílení BitTorrent Syncu jsou tedy velmi široké. Zatímco některé synchronizační nástroje neumožňují ani selekci konkrétních adresářů, zde si můžete naklikat mnoho variant sdílení. Můžete sdílet klidně desítky různých adresářů s desítkami uživatelů s různými právy a vůbec ničemu to nevadí.

Mějte na vědomí, že desktopová ani mobilní verze se automaticky nespouští, musíte to nastavit. Na možnosti nastavení je webové rozhraní poměrně skoupé, další nastavení ale můžete upravit prostřednictvím konfiguračního souboru. Poradí vám s tím uživatelská příručka v PDF.

Chudé nastavení přes webové rozhraní

Chudé nastavení přes webové rozhraní

BitTorrent Sync podporuje také verzování souborů, které je sice funkční, ale nijak zvlášť přehledné. Starší verze souborů jsou přesouvány do adresáře .SyncArchive a ve výchozím nastavení uchovávány 30 dnů.

Mobilní aplikace

Mobilní aplikace pro Android (Google Play Store) a iOS (iTunes App Store) jsou podobné a vcelku povedené. Není to žádná „osekaná verze“, i mobilní aplikace dokáže fungovat jako plnohodnotný klient – vytvářet i připojovat se ke sdíleným adresářům. U adresářů v mobilních zařízeních si můžete vybrat, zda se mají synchronizovat automaticky, nebo až na vyžádání.

BitTorrent Sync pro Android

BitTorrent Sync pro Android

Pokud budete připojeni k WiFi, sdílení samozřejmě poběží v pořádku. Problém nastane, pokud aplikaci budete chtít používat opravdu mobilně. Čeští mobilní operátoři totiž blokují nebo minimálně velmi omezují provoz po BitTorrent protokolu. Tak jako tak, aplikace ve výchozím nastavení pro jistotu nemá mobilní data povolena.

Nastavení mobilní verze nástroje

Nastavení mobilní verze nástroje

Velmi šikovná je možnost jednorázového poslání dat mezi mobilními zařízeními. Na telefonu (například) vyberete soubor a bude vygenerován QR kód. Ten naskenujete třeba v tabletu a data si k sobě posléze najdou cestu. U této funkce se tak nějak předpokládá, že jsou zařízení připojena ke stejné síti, tudíž bude přenos rychlý. Není to ale podmínkou.

Možnosti použití

BitTorrent Sync je velmi zajímavý nástroj. Při jeho testování jsem se však často potýkal s otázkou, jak ho vlastně využít. Použití na mobilních sítích je problematické a pořád je tu pro dostupnost dat nutnost mít alespoň jednu kopii online.

Pokud používáte běžné cloudové úložiště a synchronizujete nezajímavá data, asi v tom klidně můžete pokračovat. Pokud ale chcete možnost úniku dat minimalizovat, je BitTorrent Sync dobrou volbou. Při osobním použití sice nenabídne takový komfort a rychlost, ale budete „v bezpečí“.

root_podpora

BitTorrent Sync se také může hodit větším týmům pracujícím na jednom projektu nebo pro takové to domácí použití. Máte doma počítač, dva notebooky a tablet? A chcete na všech mít aktuální rodinnou kolekci fotek? Potom jste tu správně. Samozřejmě, lze nastavit sdílené síťové adresáře, ale BitTorrent Sync stačí nainstalovat a technickými záležitostmi se nemusíte zabývat. A na rozdíl od cloudových úložišť vás nemusí trápit kapacita – ta je omezena jen velikostí pevného disku.

Pokud do sítě přidáte počítač, který bude neustále online, celé řešení mnohem posílíte. A jelikož BitTorrent Sync podporuje ARM, můžete použít NAS nebo třeba slavné Raspberry Pi. Podle zkušeností to i to funguje skvěle. Stejně jako BitTorrent Sync, třebaže je ještě v betaverzi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.