Hlavní navigace

Názor k článku Blíží se konec hudebního DRM? od anonym - Přiznám se, že dost dobře nechápu pojem zas...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 4. 2007 10:40

    anonymní
    Přiznám se, že dost dobře nechápu pojem zas tak "legální", ale budiž.

    Myslel jsem si to tak, že za zmiňovanými servery stojí nějaká firma, která ke svému podnikání drží všechny státem vyžadované náležitosti, platí v sídle daně a ctí tamní zákony. Cena vyplývá z dohody mezi provozovatelem serveru a autorskými svazy, které si uvědomily, že je lepší mít z prodeje hudby alespoň něco, než vůbec nic (z P2P). A ruský trh je dostatečně velký, aby na to přistoupili. Jestli u toho byl nějaký Luca Brasi, netuším (i když ruská realita by umožnila i takové řešení). Je jen otázkou času, než obdobné servery vzniknou i v Číně nebo Indii...

    Vydavatelství v Evropě nasadila ceny někdy až nehorázné - tj., takové, že cena alba vychází dráž jako datový tok než CD. Přestože náklady na distribuci jsou podstatně nižší, obvykle dostávám horší kvalitu záznamu (oproti CD), nedostanu ani booklet a navíc si album nemůžu přehrávat v každém přehrávači (oproti CD).

    Jinak obecně platí, že žalovat si může kdo chce koho chce. Druhá věc je, jak dopadnou soudy - a rozhodně netuším a nepředjímám, jak soudy rozhodnou. Jsem ale přesvědčen, že se potáhnou velmi dlouho - už jen proto, že neexistuje nějaké předchozí rozhodnutí v obdobné věci. Tato situace je naprosto nová a bude velmi zajímavé sledovat, jak se vyvine.

    Ohledně ceny 2 USD za album - ta cena se může zdát velmi nízká. Ale z jiného soudku - kolik stála Obecná škola nebo Kolja v "edici" MF Dnes? 38 Kč - včetně nosiče, papírové obálky a distribuce. Nevím, ale zdá se mi, že natočit film je dražší než nahrát hudební album. kolik má z takového prodeje autor, netuším, stejně jako netuším, kolik má autor za přehrání skladby v českém rádiu (které za to platí OSE a která tyto peníze rozděluje - více x let zpět a některá vystoupení Richarda Krajča).

    Třeba to skončí dohodou tak, že se nebudou moci on-line prodávat horké novinky, ale např. x let staré věci budou za 2 USD/album - stejně, jako ten Kolja. Že nelze do budoucna fungovat se stávajícím zněním autorského práva, je myslím jasné všem.

    A aby nedošlo k omylu - nechci autorské právo zrušit, pouze soudím, že se musí urychleně změnit, protože v dnešní podobě je fakticky nevymahatelné.