Hlavní navigace

Block Attack: Rise Of the Blocks

5. 9. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Liga na ochranu toho jediného a pravého úhlu si mne potěšeně prsty s potměšilým úsměvem. Vždyť kostka má v sobě tolik pravého a krásného. Již brzy budeme vystaveni jejich nebezpečně ostrým hranám. Kostky neochvějně povstávají ze stínů, aby obnovily svou zašlou slávu. Přinášejí trápení a také hodiny zábavy.

Block Attack – Rise Of the Blocks je jednoduchou logickou hrou, která našla svou inspiraci ve starším titulu Tetris Attack. Rozhodně však nelze hovořit o čistém klonu, změněno je příliš mnoho věcí, na které se postupně zaměříme. Nicméně problém je dán. Jsme utlačováni rostoucí hordou kostek, která se neustále zvyšuje. Jakmile dojde svého konce, dojdeme ho neodvratně také my, a to se nám přirozeně nelíbí. Nezbývá než šikovně měnit strukturu a tím si vykupovat cenné okamžiky bytí. Než budeme bojovat o přežití, prohlédněme si nejdříve naše možnosti.

BA 1

Odhodláme-li se spustit aplikaci, bude dobré si projít hlavní nabídku. Položky replays a high score nás nejspíš z počátku zajímat nebudou. Options již pravděpodobně ano. Nalezneme zde nastavení zvuku a ovládání pod configure, zdroj rébusů pod puzzle file a nakonec v případě módu hry vs. jeho počáteční nastavení. V tomto případě se utkají buď dva hráči nebo hráč proti umělé inteligenci. Ovlivnit lze rychlost jednotlivých stran a případný handicap. K módům se záhy dostaneme.

Je-li vše připraveno, nezbývá než si zvolit novou hru. K dispozici je hra po síti, pro jednoho či dva hráče. Při volbě dvou je škála módů omezena na time trial a vs game. Jeden hráč oproti tomu má pět alternativ – endless, time trial, stage clear, puzzle a vs game. Co to vlastně znamená?

BA 2

Endless – Jednoduše hrajete, dokud nenarazíte na pomyslný strop, který veškeré snahy ukončí.

Time Trial – Zde se snažíme získat co největší počet bodů v časovém intervalu dvou minut. Nezbytné pro zápis do síně slávy je používat co nejdelší řetězce a komba.

Stage Clear – Cílem je odstranit předem určený počet řádků. Jakmile se nám to podaří, jsme puštěni dále.

Puzzle Clear – Dle mého velmi dobrý mód, ve kterém máme dostatek času k přemýšlení. Je nám ukázána nějaká situace, kterou potřebujeme vyřešit. Jsme omezeni pouze počtem tahů a vlastní neschopností.

Vs Game – Jak jsem nastínil výše. Dva hráči případně hráč proti počítači měří své síly. Hra končí zkázou jednoho z nich a vyhrává vyšší bodový zisk.

BA 3

Karty jsou rozdány a nezbývá než si vybrat. Ať už si vybere libovolný mód, princip je obdobný. Pomocí promyšleného prohazování dvou kamenů vedle sebe se snažíme sestavit minimálně trojici stejných znaků. Poté se kostky přemění na bomby a explodují. Prohazovat lze pouze kostky umístěné hned vedle sebe v horizontálním směru. Oproti tomu sestavené trojice a vyšší jsou povoleny i ve vertikále. Bodově lépe oceněny jsou tzv. komba, neboli sled více výbuchů po sobě. Napravo od hrací plochy je přehled aktuálního kola, času, velikost řetězce a rychlosti. Pravidla tedy známe a zbývá zjistit, jak jen na tom samotné zpracování.

Block Attack – Rise Of the Blocks má nenáročnou, leč příjemnou grafickou podobu, která je navíc oživená slušnou hudbou a zvukovými efekty. Nejedná se o první třídu, ale to tolik nevadí. Nápad je dobrý a svou rozsáhlostí a nabídkami skýtá mnoho hodin zábavy nejen pro jednoho hráče. Hratelnost je velmi dobrá. Ovládání nečiní žádné problém a dá se případně přenastavit. Celkový dojem je vesměs kladný.

root_podpora

BA 4

Pokud hledáte nějakou hru na potrápení mozkových závitů, je Block Attack – Rise Of the Blocks obstojnou volbou, která stojí za pokus. Herní principy si rychle osvojíme a pak už jen útočit na síň slávy, aby všichni viděli, jak jsme dobří. Vzhůru do hry.

Archiv na Downloadstránce hry obsahuje jednak binárku a jednak zdrojáky pro ty, co si chtějí zakompilovat nebo mají pro binární verzi příliš starý systém. Ke kompilaci se používá dvojice příkazů scons a scons install (jako root). Hra se spouští příkazem bloackattack.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku