Hlavní navigace

Názor k článku Boj o IPv4 adresy: jednotlivci vyhrávají, komunita prohrává od M. - To nařízení neexistuje, bylo to ve fázi připrav...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 6. 2016 12:06

    M. (neregistrovaný)

    To nařízení neexistuje, bylo to ve fázi připrav návrhu k projednávání, aktuální stav nevím. Mělo právě vyřešit problém s tím, aby ISP nemuseli vést historii spojení klientů kvůli dohledávání, ale stát si měl přijít na své data.
    Princip měl být takový, že ISP nesmí používat CGN (koncák si už doma může natovat co chce), pokud nemá dostatek IPv4 adres pro všechny klienty, tak klienty pak musí dávat na IPv6 only připojení (v podstatě koncový klient mohl být jen ve stavech: má IPv4 veřejku, má IPv6 globální prefix a současně IPv4 veřejku, má jen IPv6 globální prefix) a ISP měl aktuální přidělení reportovat i s identifikací držitele koncové linky do nějaké státní DB, kde by si s tím už stát dělal co chce a udržoval. Ouřada při potřebě by se dotázal na IP a vypadl mu záznam stejně, jak z registru vozidel a ISP by nebyl zatěžován držením dat a ani by už nevěděl, zda stát po nějaké IP adrese pídí, dokud by nedostal případně soudně nařízenou realizaci odposlechu daných IP.
    Měli k tomu jako poradní výbor vynbráno nělolik ISP z EU ke konzultaci a bránili se tomu mobilní opové, že nejsou schopni zatím IPv6 only provozu.