Hlavní navigace

Názor k článku Boj o IPv4 adresy: jednotlivci vyhrávají, komunita prohrává od Ondřej Caletka - viz. napriklad kauza zabanovani IPv6 tunelu od HE.net...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 6. 2016 11:11

    Ondřej Caletka

    viz. napriklad kauza zabanovani IPv6 tunelu od HE.net ze strany Netflixu prave kvuli regionalnim omezenim autorskych prav - driv to nikdo neresil...

    Tak zrovna v tomhle případě bych tam žádnou souvislost nehledal. Netflix podporoval IPv6 dlouhodobě, už několik let. A historicky dlouho v tichosti toleroval různé VPN služby. A pak v jednom okamžiku spustil skoro globální přítomnost a zároveň začal aktivně blokovat všechno, co je podle něj VPN. Takže tam to rozhodně není nějaké překvapení z toho že existuje IPv6 jako spíš dlouhodobá obchodní strategie vynucovaná shodně v obou adresních rodinách.

    A vubec se se lidi vic kvuli IPv6 ozyvaji - kdyz nefunguje jak ma.

    Pokud máš takové zkušenosti, pak jsem rád a je to jedině dobře.

    Ono je hezke rict, ze budes inkasovat, ale taky musis vymyslet, co smysluplneho s penezi pak udelas...

    To v každém případě. Utratit smysluplně peníze je skoro stejný problém jako peníze vydělat. Pokud se tedy nepoužije model typu Verisign, kde se prostě vyplácí dividendy akcionářům ;)

    Lepsi at uz fakt dojdou. Krecovite snahy o "zachranu" volnych IPv4 skrze ruzne politiky jen prodluzuji celou tu agonii. A energie i lidi v RIPE NCC se placa na neco mene smysluplneho (hrabou se v papirech o prevodech, namisto aby resili konzistenci registru jako takoveho - kdy uz se dnes moc neresi, ze nove alokace ani nemaji zapsane assignmenty...)

    Myslím, že by v RIPE NCC měli zvládnout s přehledem obojí. Peníze na to ostatně mají. Pořád si nemyslím, že se může proti současnosti něco zásadního změnit kompletním vyčerpáním zásob. Tedy kromě toho, že pak už si startup bez dostatečného kapitálu ani neškrtne.