Hlavní navigace

BomberClone: nebezpečně výbušné

18. 1. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Bomba je položena na své místo. Ohnivý plamínek rychle krátí doutnák a vy moc dobře víte, co to znamená. Následná exploze bude smrtelná pro vše živé i neživé v blízkém okolí. Podařilo se nám naštěstí najít bezpečný úkryt za sloupem. Zatím zůstáváme mezi živými, ale celá situace se ještě nesčetněkrát zopakuje. Jednou to někdo schytá.

Odhadnout, odkud čerpá tento arkádový klon svou inspiraci, je poměrně snadné. Na mysli nám určitě vyvstala legenda svého žánru Atomic Bomberman. Od roku 1997, kdy jej firma Interplay vydala, zaujal více než široké spektrum hráčů mezi které se dobrovolně hlásím také já. Zda a do jaké míry se klon povedl, se dozvíte pročtením níže uvedených řádků.

BC 1

BomberCloneje zaměřen čistě na svižnou akci. Příběh v pozadí, zajímavá videa ani filosofické rozhovory příliš nehledejme. Spusťme si tedy aplikaci a podívejme se co pro nás autoři vytvořili. Pokud jste někdy hráli Atomic Bomberman, Dynu či jinou obdobu, bude pro vás veškeré ovládání a herní aspekty v podstatě intuitivní. Pro ostatní dosud neposkvrněné bombové nadšence doporučuji položku manuál. V options toho moc ke zkoumání není. Pár detailů grafiky, zapnutí/vypnutí zvuků a nastavení ovládacích kláves. BomberClone je možno hrát jako singlepalyer nebo multiplayer. Zvolíte-li první variantu, dostanete se k bližšímu výběru. K dispozici je počet oponentů, smíte si přizpůsobit (a to řádně) mapu, samotnou hru (mód., počet bomb, doba do detonace,…), atd. Jak vidno, i s nastavením si můžete kvalitně vyhrát. Chcete-li zažít jatka, není nic snazšího než patnáct oponentů, zkrátit dobu zážehu, přidat bonusy a pak vás ani velký Tux neuchrání před vzniklou apokalypsou. Bude-li vše připraveno, klikněte na start. Poslední volba se týká vašeho vzhledu. Tvůrci nelpěli na původní komických skafandrech s anténkou. Jakmile je vyvolený připraven, vydejme se směle do boje.

BC 2

Čekají nás rozličná prostředí a mnoho chvil, kdy i přes obrazovku pocítíte, jak vás plamen ožehl. Vše, co potřebujete znát, je v horní části obrazovky. Počet bomb k dispozici, délka plamene, rychlost. Tyto hodnoty získáváte díky bonusům (bomba, plamen, teniska), které se náhodně ukrývají za odstranitelnými kameny. Dále natrefíme na speciální symboly. Například detonační zařízení umožňující načasovat výbuch, odhození bomby (vhodné při nechtěném či záměrném zablokování). Pokuste se ovšem raději vyhnout lebce, která na hlavu vašeho svěřence svrhne kletby a nemoci. Není nic příjemného mít rozhodujícím okamžiku přehozené horizontální a vertikální směry.

BC 3

Na původním Atomic Bombermanovi byla kouzelná a nadmíru zábavná gesta. Mimika jejich obličejů, rozmanitost smrtí, dynamičnost bojů, atd. Bohužel ne všechno BomberClone vystihl. Stejně jako dítě nebo konec světa jsou stále ve vývoji, tak také nám nezbývá než trpělivě čekat, co přinese budoucnost. Zatím je sice rozmanitý a dynamický, ale něco podstatného tomu stále chybí. Nicméně máte-li chuť na trochu vzrušení, je BomberClone dobrou příležitostí.

BC 4

Zpracování není co do kvality špatné. Příjemná hudba a zvukové efekty nás provázejí celou hrou. Když zároveň zvolíme jedno z lepších pozadí, je výsledný dojem více než příznivý. Kdybych nezažil Atomic Bombermana, bylo by mé nadšení mnohem větší. Ovládání je bez sebemenších problémů, hratelnost zábavná a návyková. Inu, kdo by se nabažil hřejivého pocitu, když vidí kamaráda uvězněného s bombou. Nejednou se vám kolo protáhne, obzvlášť jsou-li přítomné teleporty.

root_podpora

BC 5

Chcete-li si ukrátit dlouhé chvíle házením bomb po kamarádech, bude BomberClone vhodným kandidátem. Zajistí zábavu na několik desítek hodin, a to není k zahození. Vzpomeňte na dny dřívější a vzhůru do boje. Je to jen o položení bomby a dobrém postřehu.

Instalace nebude složitá – stačí se podívat na download stránku, jež sídlí na SourceForge. Já si stáhl zdrojáky a data. Adresář s daty jsem nakopíroval ke zdrojákům, zkompiloval klasicky ./configure;make; a spustil src/bomberclone. K dispozici jsou i binárky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku