Hlavní navigace

Bookeen Odyssey: solidní čtečka s drobnými muškami

12. 7. 2012
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Do redakce se nám na recenzi dostala další „česká“ čtečka e-knih. Tentokrát jde o výrobek francouzské společnosti Bookeen, který ale svým čtenářům distribuuje česká firma PalmKnihy. Řadí se tato čtečka k tomu lepšímu na trhu, nebo jde zase o další čínský nedodělek s hromadou špatných vlastností?

Na konci loňského roku jsme recenzovali první čtečku s podporou českého e-shopu. Šlo o čtečku značky eReading a ukázalo se, že jde o nešťastně zvolený model převzatý od společnosti Hanlin. Výsledkem bylo hardwarově nekvalitní zařízení se spoustou softwarových much, které dorazily už tak špatnou čtečku.

Teď, přibližně po tři čtvrtě roce, se k nám dostal další kousek. Tentokrát jde o čtečku francouzské společnosti Bookeen, kterou převzal a upravil český server PalmKnihy.cz. Ten ji také svým čtenářům prodává za 3990 Kč, tedy za poměrně běžnou cenu, za kterou se dnes konkurenční čtečky prodávají.

Na první pohled

Čtečka dorazila v úhledné krabičce připomínající knihu. Už na první pohled je jasné, že se PalmKnihy při rebrandingu vydaly jinou cestou a nesnaží se tajit výrobce čtečky. Naopak se jím chlubí, na originální krabičce najdeme velké nápisy Bookeen a Odyssey. Není se čemu divit, firma Bookeen je stálicí na poli e-čteček a její legendární Cybook Gen3 byl také první čtečkou s e-inkem, kterou jsem v roce 2007 držel v ruce.

Po otevření krabičky na nás rovnou vykoukne čtečka, pod kterou jsou ukryty dva papírové sešitky a USB kabel. Sešitky ukrývají návody – anglický „quick start guide“ a českou uživatelskou příručku. Ta má 33 stran a musím za ni výrobce pochválit. Některé příkladové obrázky jsou sice v angličtině, ale text příručky je velmi přehledný a skutečně plní svou funkci – provede neznalého čtenáře celým prostředím a seznámí ho se vším podstatným.

Rozměry čtečky jsou klasické, určuje je vlastně už samotný displej, který má standardních 6". Pokud jste drželi v ruce čtečku Kindle 4, bude vám Bookeen velmi povědomý. Pokud jej ale chytíte do ruky, bude vám připadat o kus těžší. Rozdíl je jen 25 gramů, ale přesto Bookeen působí podstatně masivněji a bytelněji. Podtrhují to i záda z kartáčovaného hliníku, na kterých sice hned ulpívají otisky prstů, ale jistě bude mít pozitivní vliv na životnost čtečky.

Pokud si zařízení prohlédneme, najdeme na něm celkem čtyři tlačítka: vypínač, dvě tlačítka pro posun stránek a spodní home tlačítko. Kromě nich na těle ještě objevíme micro USB port, standardní 3,5mm jack konektor pro sluchátka a čtečku micro SD karet. To vše je na spodní hraně čtečky. Na horní hraně si ještě můžete všimnout dvou indikačních LED diod. Víc už toho k vidění není, samozřejmě kromě displeje, který vévodí celé přední části.

Zapínáme a zkoumáme

První zapnutí čtečky trvá přibližně dvacet sekund, během kterých uvidíte uvítací animaci. Později už budete čtečku jen uspávat, což je operace trvající velmi krátkou dobu. Po zapnutí se ocitneme rovnou v knihovně. Pokud už máte k dispozici nějaké knížky (jako jsem měl v zapůjčené čtečce já), můžete rovnou začít číst.

Při načtení knihy se objeví „najížděcí“ animace na přebalový obrázek knížky. Nápad jistě zajímavý, kdyby se ovšem neobjevoval při každém otevření knihy. Zbytečně zdržuje od čtení a když už přebal vidíte podesáté, spíš ho začnete nenávidět.

Už při výběru knihy zjistíte, že čtečka je dotyková. Jiná možnost vlastně ani není, protože jí chybí jakékoliv kurzorové klávesy pro navigaci. Musíte tedy použít svůj prst. Bookeen zjevně vsadil na kapacitní technologii, na rozdíl od některých konkurentů, kteří snímají objekty pomocí infračervené sítě nad displejem. Nutno uznat, že kapacitní plocha nijak neovlivnila kontrast displeje a čtení je proto správně pohodlné.

Rovněž reakce na dotyky jsou přesné, nestalo se mi, že by čtečka zareagovala chybně. Dotyková plocha podporuje multi touch, takže je možné například zoomovat pomocí dvou prstů, jak to známe z mobilních telefonů. I samotné ovládání je mobilům velmi podobné a výrobce to proklamuje jako velkou výhodu. Bohužel v kombinaci s e-ink displejem to není příliš šťastná volba. Displej je samozřejmě výrazně pomalejší než moderní LCD a překreslování je někdy velmi nepřehledné.

Systém čtečky například hojně využívá posuvných menu. Pokud má menu mnoho položek a nevešlo by se na polovinu displeje, je možné tažením prstu nabídku posunout. Při animaci ale zobrazené položky prakticky zmizí a objeví se až ve chvíli, kdy přestaneme prstem hýbat. Vůbec tak nemáte šanci sledovat, jak moc se obsah posunul, či co nového vlastně vyjelo. Navíc opticky nikdy nepoznáte, zda má konkrétní zobrazené menu ještě nějaké další položky, ke kterým musíte dorolovat. Pokud některou volbu nemůžete najít, musíte prostě procházet různá menu a zkoušet „vytahovat“ další volby.

Navíc při tomto způsobu zobrazení zůstávají na displeji stopy po předchozích informacích. Při používání se tak zobrazovací plocha jakoby „špiní“. Vyřeší se to až následujícím přemazáním celého displeje. Při čtení je pak možné si zvolit, jak často k tomuto resetu (probliknutí celého displeje) dojde. Nedoporučuji zvyšovat tuto hodnotu nad pět stránek, protože pak už jsou staré artefakty nepříjemně vidět, což zhoršuje čitelnost.

Prostředí česko-anglické

Pokud odhlédneme od této ergonomické slabiny vyplývající z podstaty e-ink technologie, je prostředí čtečky velmi pohodlné. Nenarazíte na malá tlačítka, nekonzistentní zobrazení položek či nepříjemně zkrácené texty, které by se nevešly na obrazovku. Dal jsem čtečku do ruky několika dalším lidem, kteří okamžitě bez nápovědy věděli, co s ní mají dělat.

Čtečka umožňuje vkládat poznámky nebo používat slovník, což už dnes můžeme považovat za standard. Českého slovníku se v ní však nedočkáme. Nepříjemně mě překvapila nemožnost prohledávat text knihy. Pokud chcete například v příručce najít zmínku o konkrétním termínu, máte smůlu. Při čtení beletrie vás to ale trápit nebude.

Velkou výhodou pro tuzemské čtenáře má být počeštěné prostředí, které jim pomůže v orientaci. Pokud ale chvíli procházíte menu, rychle narazíte na položky, které česky nejsou. Library, Columns, Shop či Page Refresh budou vašimi průvodci a pokud neumíte anglicky, budete hledat slovník. Bohužel překlad není vůbec dotažený a na mnoha místech se setkáte s cizojazyčnými pojmy a položkami.

Při samotném čtení na žádné problémy nenarazíte, stránky je možné otáčet pomocí hardwarových tlačítek nebo ťukáním (respektive přejížděním) na displeji. Tlačítka naleznete na obou stranách čtečky, pravé otáčí vpřed a levé zpět. Klidně by ale obě tlačítka mohla otáčet vpřed, aby bylo možné si přehazovat ruce. Zpět stejně otáčíte zřídka a vždy možnost použít dotykový displej.

Chválím výrobce za možnost použití hardwarových tlačítek i dotyků. Každý čtenář si může vybrat, co mu vyhovuje více. Já dávám přednost hardwarovým tlačítkům a na rozdíl například od Kindle Touch mě nikdo nenutí u Odyssey používat výhradně dotykový displej.

Při čtení si můžete zvolit z několika různých písem a nastavit si některou ze dvou desítek velikostí. Nejprve jsem měl s nastavením vzhledu knihy problém, ale pak jsem v menu našel položku vypínající zobrazení přednastaveného stylu, který zvolil sazeč. Tento styl by měl být pro čtení nejlepší, ale nemusí vám vyhovovat. Pokud jej vypnete, máte zobrazení ve svých rukou. Můžete měnit zarovnání a další vlastnosti sazby.

Příjemným doplňkem je integrovaný akcelerometr, který nabízí automatické otočení textu podle orientace čtečky. Funkci je nejprve třeba v menu zapnout, ne každému totiž vyhovuje. Já osobně čtu vždy na výšku, ale v MHD potkávám hodně lidí, kteří mají čtečku přepnutou naležato. Jak čtete vy?

Pro majitele čteček: jak čtete?

Podporované formáty

Pokud budete chtít do čtečky přidat vlastní knihy, můžete k tomu využít 2 GB integrované paměti. Stejné množství nabízí i už zmiňovaný Kindle 4 a podle mého názoru je to pro knihy až až. Můžete jich sebou nosit stovky.

Pokud byste ale začali čtečku používat jako přehrávač MP3 nebo prohlížečku (černobílých) fotografií, asi by vám rychle začalo být těsno. Kapacitu proto můžete rozšířit pomocí micro SD karet až do kapacity 32 GB. To už by mělo stačit i na slušnou sbírku hudebních alb a na obrovskou elektronickou knihovnu.

Podpora formátů není nijak ohromná, ale zároveň nic podstatného nechybí. Hlavním formátem čtečky je ePub, ale můžete zobrazovat i PDF, HTML, TXT a formát FB2. Čtečka podporuje i Adobe DRM, takže můžete nakupovat i u obchodníků, kteří trvají na „tvrdé“ ochraně svých autorských děl. Přestože se postupně přechází spíše k „měkké“ sociální ochraně, někteří vydavatelé či autoři se zatím bojí a preferují silnější kalibr. V každém případě je dobře, že čtečka má možnost číst i takto chráněné knihy.

Co se týče dalších neknižních formátů, můžete poslouchat hudbu ve zmíněných MP3 či si prohlížet obrázky. Na ty je čtečka vybavena podporou JPEG, PNG, GIF, BMP, ICO, TIF a PSD. Půjde pravděpodobně o velmi okrajově využívanou funkci vzhledem k černobílému displeji. Přeci jen jde o čtečku knih a ne o fotorámeček.

Nákup v českém e-shopu

Klíčovou vlastností této čtečky je provázanost s e-shopem PalmKnihy.cz. Do něj se dostanete přímo z úvodní obrazovky (knihovny). Čtečka si sama aktivuje WiFi a požádá vás o připojení do některé z okolních sítí. Čtečka neměla problém ani se sítí šifrovanou pomocí WPA2.

Elektronický obchod se zobrazuje jako webová stránka a je poměrně přehledný. Můžete si z něj stahovat ukázky, případně po přihlášení přímo ve čtečce provést nákup a stažení knížky. Platit můžete kartou nebo přes PayPal. K použití obchodu nemám výhrad, takhle by to mělo vypadat. Jednoduše, přehledně a hlavně česky pro české uživatele.

Další vlastnosti

Kvůli nákupu v e-shopu je do čtečky vestavěn také webový prohlížeč. Jeho práce je poměrně rychlá, což je dáno výkonným 800MHz procesorem ARM A8. V prohlížeči můžete zoomovat pomocí dvou prstů a klasicky prohlížet stránky jako na počítači. Omezení je opět dáno e-ink displejem, který se prostě překresluje pomalu. Nesmíte čekat, že při pohybu na stránce uvidíte neustále ostře zobrazený obsah, jako na LCD. Tady prostě dojde k rozmazání a obsah se objeví až po zastavení.

Prohlížeč je funkční, nepříjemně mě ale překvapilo zadávání webové adresy. Při něm není vidět žádný kurzor, takže prostě píšete a písmenka se zjevují. Navíc není možné se při psaní vrátit a opravit překlep. Musíte kus adresy smazat a napsat znovu. Ještě jedna zajímavost: čtečka nepodporuje IPv6. Web Neběží.cz se vůbec nezobrazil a objevila se chybová hláška o jeho nedostupnosti.

Čtečka je poměrně bytelná a jistě ji lze používat i bez obalu. Ke čtečce je ale možné za 690 Kč dokoupit originální pouzdro, které jsme k testování také dostali. Dorazilo v samostatné krabičce a přikládá se na záda čtečky. Je velmi precizně zpracované, má otvory pro přístup ke všem funkcím čtečky a rozhodně bych ho doporučil přikoupit, pokud si nechcete čtečku omylem rychle zlikvidovat. Pokud vás zajímají pouzdra pro Kindle, přečtěte si náš článek Kožené oblečky pro vaše e-čtečky.

root_podpora

Solidní čtečka

Celkově mám ze čtečky příjemné pocity. Přestože některé vlastnosti by stály za dotažení, žádná z nich není natolik kritická, aby čtenáře nějak výrazně omezovala. Kdyby byl dotažen český překlad, dostala by čtečka výslednou známku jedna mínus. Takhle je to solidní dvojka, což ale není nic, za co by se měla Bookeen Odyssey stydět. Vždyť dvojka je přece také pěkná známka.

(Čtečku zapůjčil server PalmKnihy.cz)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.