Hlavní navigace

Brikx: kostky, kam se podíváš

15. 6. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Jak bych se jen zbavil kostek, které jsou chaoticky rozházené po hrací ploše? Vždyť pravidla jsou tak snadná, proč nemohu najít řešení? Možná bych se z něj mohl šikovně vykoupit. Nástin otázek již brzy pochopíte. Za okamžik budete lapeni v hranatém světě Brikx. Dokážete jej projít svým důvtipem?

Brikx je logickou hádankou s častým zvířecím motivem. Námět není zcela originální, s obdobnými hracími principy bychom se setkali v řadě dalších titulů, přesto si myslím, že své místo si bez větších problémů najde. Ve zpracování Brikx je navíc pár šikovných detailů, které jsou zajímavé a dodávají hře další cesty v hledání řešení.

Brikx 1

Čekají vás minimálně dvě desítky levelů, ve kterých budete postaveni před hromadu kostiček. Vašim úkolem bude vždy následující: stejnobarevné kostičky zmizí jakmile se spojí alespoň dvě přes libovolnou hranu, neboli ve směru horizontálním či vertikálním. Podaří-li se vám pospojovat a tím vyhladit veškerou populaci kostiček, splnili jste svůj úkol a postupujete do dalšího kola. Jak jsem již napsal výše, herní princip navýsost triviální, že? Zpočátku možná, ale postupem času se obrazovky komplikují. Objevují se speciální nástrahy (antigravitační pole, větráky, měniče barev, smrtící pole…) a také ten trýznivý faktor, že ne vždy lze kolo přirozeně s danou scénou dohrát. To se mi osobně líbí na Brikx nejvíce.

Herní plochu si smíte přizpůsobit postavením dalších zdí, záměnou dvou kostek, zničením zdi, atd. Bude vás to však něco stát. Pomoc přece není v dnešní době levnou záležitostí. Za splněný level dostanete do vínku několik bodů. Je pouze na vás, zda a zač je utratíte. Vtipný bude pro mnohé hráče fakt, že ani uložení hry není samozřejmostí a bude náležitě vykoupeno. To samé platí o tahu zpět nebo restartu. Každé úrovni je přiřazeno pár triků k pronájmu, jichž lze využít. Nejsou ovšem bez hranic, tak snadné to není.

Brikx 2

Zpracování je nadmíru povedené. Již úvodní nabídka nás přivítá klidnou, jemně tajemnou hudbou. Volba highscores ukrývá největší myslitele Brikx. Edit je přidaným editorem levelů. Zábava tedy může pokračovat i po dohrání základní části. Což samo o sobě nějaký čas zabere. Na ovládání není editor vůbec těžký a svou přehledností k tvorbě přímo vybízí. Help bych pro začátek rozhodně doporučil. Jednoduše a věcně je zde vysvětleno vše, s čím byste se při řešení mohli setkat. Případně lze nápovědu vyvolat kdykoli ve hře po kliknutí na elegantní otazník. Pod klasickou nabídkou options je například nastavení sady kamenů, kurzor, pozadí, obtížnost, atd. Za obtížnost si zvolíte jeden ze čtyř stupňů – easy, normal, hard a sucks.

Jako nedostatek bych viděl nemožnost jakkoli nastavit hudební složku. Ovládání Brikx je snadné. V podstatě se skládá jen z myši, ačkoli je k dispozici i pár klávesových zkratek popsaných v help. Přičemž pravé tlačítko posouvá kámen doprava a levé logicky doleva. Lištu triků alias vykoupení nalezneme po spuštění obrazovky v pravé části. Nad ní je stav vašeho konta, stávající kolo a další ztěžující faktor. Přesýpací hodiny. Že bych se byl nezmínil, že řešení musíte najít do velmi krátkého časového úseku? Inu, teď už to víte. Hodně štěstí a málo šedých vlasů. Hratelnost je skvělá, také díky ní je hra tak chytlavá.

root_podpora

Brikx 3

Shrňme tedy výše popsané řádky do závěrečného hodnocení. Logická hra Brikx přináší perné chvíle pro vaše hlavy. Kvalitní svým zpracováním i nápadem. Myšlenka s nákupem a následným měněním scény přináší do hry spousty nových možností. Dohrání není zdaleka tak snadné jak se jeví. Rozhodně stojí byť za pouhé otestování na vašich strojích. Pamatujte, že než hru vypnete, je dobré si ji uložit. Máte ovšem dostatek bodů nebo musíte první dané kolo dohrát? Užijte si barevné šílenství.

Brikx 4

Chcete-li si hru vyzokušet, stáhněte si ze SourceForge komprimovaný tar se zdrojovými kódy. Archiv rozbalte a zkompilujte pomocí ./configure; make;. Dle autorů make install ještě nefunguje korektně, je proto lepší hru spouštět příkazem ./brikx z adresáře src.

Brikx 5

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku