Hlavní navigace

Britský CentralNic kupuje doménu .SK za 26 milionů eur

25. 8. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Doména .SK bude v září převedena do vlastnictví britského správce domén CentralNic. Firma za převzetí slovenské společnosti SK-NIC zaplatí celkem 26 milionů eur. Slovenská doména se tak dostává definitivně do zahraničních rukou.

Představenstvo společnosti CentralNic oznámilo, že se dohodlo na odkoupení slovenské společnosti SK-NIC, a.s., správce domény .SK. O prodeji se hovoří déle než půl roku, konkrétní informace se objevily teprve nyní, společně se zveřejněním finančních výsledků britské společnosti.

K podpisu smlouvy má dojít počátkem září, CentralNic za transakci zaplatí 21,27 milionů eur. Při splnění blíže nespecifikovaných růstových cílů v následujících třech letech bude vyplaceno dalších 4,85 milionů eur. Celkem tedy britská společnost vyplatí za slovenskou doménu více než 26 milionů eur.

Migrace do registračního systému CentralNic již probíhá. Původní nevyhovující řešení bude po několika odkladech nahrazeno systémem společnosti CentralNic, která se nakonec také stane provozovatelem celé domény. Nový systém má být k dispozici od září 2017.

Nákup SK-NIC představuje významné zvýšení našich zisků a je plně v souladu s naší dlouhodobou strategií rozvoje. Díky technologii a odbornosti CentralNicu bude možné zvýšit bezpečnost a odolnosti domény .SK. Odkoupení společnosti nás posune dále v naplňování naší strategie vytváření zisků z různých zdrojů napříč zeměmi a skupinami zákazníků, říká Ben Crawford, výkonný ředitel společnosti CentralNic Group.

K odkoupení mělo nejprve dojít v tichosti, když se o něm dozvěděla slovenská komunita registrátorů, vznikla iniciativa NašaDoména.sk. Poukázala na podivné okolnosti převzetí národní domény soukromou firmou a požadovala návrat správy domény .SK nezávislému sdružení, obdobně jako je tomu v sousedních státech EU.

root_podpora

O prodeji jednalo také české sdružení CZ.NIC, které za doménu .SK nabízelo částku okolo 20 milionů eur. Později došlo také k uzavření dodatku ke smlouvě mezi Slovenskou republikou a společností SK-NIC. Tato smlouva garantuje dodavateli možnost navrhovat ceny domén a zároveň mu brání v propagaci domény takovým způsobem, který by byl proti zájmům Slovenské republiky. Může ovšem libovolně měnit delegaci technického kontaktu v databázi IANA.

CentralNic je britským komerčním provozovatelem různých domén, mezi které patří například .xyz, .bar, .wiki, .college nebo .rest a další. Provozuje také dvě další národní domény: .la (Laos) a .pw (Palau). Propaguje je ale jako domény pro Los Angeles a Professional Web.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Ondřej Caletka vystudoval obor Telekomunikační technika na ČVUT a dnes pracuje ve vzdělávacím oddělení RIPE NCC, mezinárodní asociaci koordinující internetové sítě.

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.