Hlavní navigace

Názor k článku Brython aneb použití jazyka Python ve skriptech přímo v prohlížeči od Mintaka - Nechtěl jsem krmit "troly", kteří nepřišli s něčím...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 10. 2019 20:38

    Mintaka

    Nechtěl jsem krmit "troly", kteří nepřišli s něčím konkrétním, ale když jsi se toho ujal, tvá slova podpořím.

    Ano Python není nejlepší jazyk na všechno, ale ve spustě případů je dost dobrý.

    JavaScript v browserech těží z monopolu, který tam má a jak moc je "dobrý" je vidět na neutuchajících snahách se mu nějakým způsobem "vyhnout".

    Osobně jsem to s ním zkoušel, několikrát poprvé už v roce 1997.

    Na vtipné rozpohybování stránek a kontrolu formulářů to ještě šlo, později na Ajax věci to bylo téměř nutností, ale vždy jsem se dostal do situace kdy jsem vychytával problémy JS způsobené nekoncepčností a "podivným" chováním, na které jsem za ta léta nezvykl.

    Jasně JS je dnes někde jinde než byl před 25 let. Ale...
    Posledních pár let mě třeba významně iritují vznikající a upadající nástavby nad JS, které s velkým hypem přichází, aby za pár let upadly v zapomnění.
    Peklo při debugování zkrz nepřehledné knihovny.
    Hromada balastu v Node.js.
    A také nenažranost na prostředky.
    Proč mi jediná stránka Gmailu sežere 500MB RAM!?!
    Zrovna u tak klíčové aplikace, neřku-li vlajkové lodi JS, bych očekával výstavní chování a ono to na jedné stránce sežere víc paměti než celý OS s grafickým prostředím, s drivery a několika aplikacemi, funkčně významně bohatšími než nějaký webový emailový klient.

    Rád bych věřil, že prohlížeče postaví, dobře navrženou nižší vrstvu do které bude možné překládat zdrojáky z různých jazyků. ASM.JS může být dobrý směr i když samotné stránky http://asmjs.org/ vypadají žalostně.

    Tak ať nám ty "trans"-překladače fungují a je méně bolehlavu a více dobře fungujících aplikací.