Hlavní navigace

Názor k článku BSD výhledově s HiDPI a Waylandem, TrueOS přidává vylepšení kolem OpenRC od klokan - Dělám si legraci z fanboyů, nepomlouvám FreeBSD jako...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 12. 2017 12:11

    klokan

    Dělám si legraci z fanboyů, nepomlouvám FreeBSD jako takové, ale přesto je vidět, jak si tahle komunita bere téměř osobně cokoli negativního, co jakkoli vzdáleně souvisí s FreeBSD. To je úžasné a je to opravdu specifikum. Něco podobného existuje snad ještě u Apple, ale jinak těžko. Windowsových a Linuxových fanboyů jsou samozřejmě taky mračna, ale smějí se jim i Windowsové a Linuxové komunity.

    1. virtualizace na FreBSD = BHyVE, Virtualbox... no proč ne - ale...

    Virtualizace na FreeBSD je zatím Virtualbox. bhyve (a ne BHyVE) je ve vývoji a zdaleka ještě není zralý na ostré nasazení.

    2. UFS - podporuje journaling i soft updates - je to už dlouho co to implementovali - sorry ale hledat kdy to bylo - nebudu

    UFS nepodporuje "journaling i soft updates". Původní implementace soft updates měla problém, protože sice garantovala, že v případě pádu FS zůstane koherentní, ale přesto bylo nutné spouštět fsck kvůli rekonstrukci tabulky volných bloků (pokud se pamatuji). To se dořešilo zavedením zjednodušeného žurnálování, které je tedy doplňkem soft updates, nikoli alternativou.

    Dál se už soft updates nevyvíjí a žádný jiný FS ho nepoužívá z několika důvodů, mj. protože ten algoritmus prakticky nemůže fungovat u extentové alokace, na které jsou všechny moderní FS založené.

    3. lauchd byl opuštěn, přejmenoval se na jobd - a ani na ten již rok nikdo nešáh - a už z názvu si můžete domyslet rozdíl proti systemd - nechce ovládnout celý systém ale pouze spouštět úlohy - a navíc vyhýbá se binárním konfiguracím a logům

    O tom se přít nebudu, asi jste v tomto směru informovanější. Dobrá, tak to opustili. Jestliže jobd řeší jenom spouštění služeb a nechce "ovládnout celý systém", je tedy méně zajímavý, než systemd - to je ale můj osobní názor. O binárních logech se diskutuje už dlouho, mají svá plus a mínus. Binární konfigurace v systemd žádné nejsou.

    4. FreeBSD má od verze 5.1 (2003) vlákna ve dvou režimech - 1:1 a M:N - každý režim pro jiné použití, později byl M:N nahrazen 1:N - ne vše co najdete na (české) wikipedii je pravda

    Pokud se nemýlím, FreeBSD má standardně 1:1 (dříve libthr) od verze 7.0 a ostatní implementace byly opuštěné.

    5. Netflix stále FreeBSD používá - a není sám - s ohledem na váš příspěvek dám příklad vám blízký - třeba Sony PS4

    Pokud vím, Netflix už FreeBSD nepoužívá. Mnozí jiní ho používají, o to tady přece vůbec nejde. Ano, i PS4 ho má, z velmi jednoduchého důvodu: licence umožnila Sony si ho učinit proprietárním.