Hlavní navigace

Názor k článku Bude energie dražší než hardware? od Frn - "Uz v pradavnych dobach, ked este existovali 16kB...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 11. 2006 20:37

    Frn (neregistrovaný)
    "Uz v pradavnych dobach, ked este existovali 16kB dynamicke pamete DRAM (celkom zravy zrut energie) sa dal taktovanim refresovacich signalov dosiahnut stav, kedy si pamete este po 20sec (!!!) pametali ulozene informacie."

    No já pamatuju doby, kdy se ještě používaly 16 kib paměti se třemi napájeními : * +5 na IO obvody (kvůli "kompatibilitě" s TTL * +12 na jádro a R/W obvody * -5 na odsávání minoritních nosičů ze substrátu (aby to neshořelo hned, ale až za chvíli)

    Např. v legendárním PMD85 jich bylo celkem 24 (32 kiB "běžné" RAM + 16 kiB VideoRAM). Obnovování se dělalo tak, že se musely v taktu řádově stovek us postupně přečíst/zapsat buňky ze všech řádků. Technicky to v PMD nebyl problém - pravidelné čtení způsobovalo generování videosignálu. Dokonce pro jednoduchost bylo horizontální rozlišení 288 bodů (48 x 6 bodů v 1 byte), protože časovače běžely pořád stejně a během "zobrazování" videoinformací za zbývajících 16 B se generoval zatemňovací impulz a zpětný běh.

    Pamatování informace na dobu řádově desítky s je spojená spíš s novou generací pamětí, které se už spokojily s jediným napájenám +5. Tyto pak měly celkem 3 režimy přístupu :
    a) "klasické" čtení/zápis
    Při něm se se na adresové vodiče zadala adresa řádku -> aktivoval se signál /RAS -> zadala se adresa sloupce -> aktivoval se signál /CAS. Tímto byla adresována jediná buňka a současně se občerstvil řádek naadresovaný na začátku operace

    b) "obyčejný" refresh
    Na adresové vodiče se zadala adresa řádkum která se má občerstvit a na chvíli se aktivoval /RAS (bez /CAS).

    c) speciální refresh
    Při něm se aktivovaly signály /CAS a /RAS v opačném pořadí. Na obsahu adresových vodičů nezáleží, dochází k občerstvení řádku, jehož adresa se bere z interného registru, který se autoinkrementuje.
    Tímto způsobem jsem viděl u jednoho člověka vyřešen externí RAMdisk k počítači Sord M5. Napájení obstarávaly 2 tužkové baterie (skutečně na udržení informace stačily 3V !), občerstvování zajišťoval jednoduuchý generátor velmi úzkých impulzů postavený na časovači 555 (generovány řádově v intervalu stovek ms).