Hlavní navigace

Názor k článku Bude váš Linux potřebovat antivirus? od Petr - Mam pocit, ze jsem v Jirikove videni. Vy...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 11. 2005 19:11

    Petr (neregistrovaný)
    Mam pocit, ze jsem v Jirikove videni. Vy si fakt myslite, ze virus je neco, co prepisuje soubory v /bin a co v /home vytvari spustitelne soubory? A ze vam zakaz zapisu do /bin a mountovani /home noexec staci?

    1. I bez zapisu na disk vam staci preteceni v webserveru (nebo jeho aplikaci), aby se spustil kratky rezidentni kod, ktery za dobu sveho zivota provede vhodnou akci (rozeslani spamu, DDoSovani treti strany apod.).

    2. Spousta "spustitelneho kodu" je v konfiguracnich souborech, ktere rozhodne executable bit nepotrebuji. (Priklad: .procmailrc) Z jisteho uhlu pohledu je mnohy "bezny program" jen interpretr "kodu" zapsaneho v konfiguracnim souboru. Jsem jediny, kdo si umi predstavit cerva/virus, ktery se siri pres .procmailrc, .login a podobne?

    3. Podobne, jako je setreny rozdil mezi binarkou a konfigurakem, je setreny rozdil mezi daty a kodem. Moderni viry - a to jsou soucasne viry na MS platforme, prosle evoluci - vyuzivaji toho, ze v nastrojich lze makra vytvaret, ukladat a pridavat do "dokumentu". Pokud nechcete uzivateli tohle zakazat, musite zit s dusledky.

    Mam pokracovat?