Hlavní navigace

Názor k článku Buďte moderní (v SQL) od Pavel Stěhule - Většinou, když jsou problémy s databázemi, tak jde...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 6. 2016 19:01

    Pavel Stěhule

    Většinou, když jsou problémy s databázemi, tak jde a) o špatně navržené schéma (snaha o OOP) nebo použití EAV, b) použití nevhodné technologie na nevhodném místě (použití relační databáze jako zásobníku), použití relační databáze jako komunikačního systému, atd, c) nezvládnutí technologie poddimenzování, předimenzování, neřešení údržby, ... Všechny ty problémy primárně z neznalosti, a pak už se jen hasí.

    Opravdu jen výjimečně se setkám s tím, že by někdo řešil problém, který by se už jinde neřešil 10x. Většina těch problémů vychází z neznalosti nebo z nerespektování technologie. A v SW je to samozřejmě o to horší, že ty zásadní chyby se nedají jednoduše opravit.

    Další věcí je, že vzhledem k dnešnímu výkonu sw i hw, to paradoxně funguje i když se to voře. Teprve, když už se to hodně zvoře, tak jsou problémy (a pak už není většinou cesta zpátky). Což úplně nepřispívá ke tomu, aby vývojáři byli motivovaní se něco učit. Vždy samozřejmě existují výjimky, které potvrzují pravidlo, a znám pár firem a pár lidí, kteří se za posledních pět let hodně posunuli dopředu.