Hlavní navigace

Byl jednou jeden web

22. 6. 1999
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Představte si, že provozujete sportovní server, na provoz máte smlouvu s providerem, všechno klape k oboustranné spokojenosti a najednou... Konec. Přesně to se stalo našemu čtenáři.

Někdy koncem roku 1995 jsem si zřídil dial-up připojení u, v té době cca 2 měsíce, fungující společnosti LUKO CZECH-NET, za jehož pomoci sem postupně pronikal do světa Internetu, WWW, HTML asi to všichni znáte. Jelikož mě v té době poměrně intenzivně zajímal (a stále to platí) fotbal, zejména výsledkově, začal jsem budovat něco jako Stránku o českém fotbale/Czech football homepage, která kolem února 1996 spatřila světlo světa. Původně v česko-anglické mutaci, poté byla česká verze odstraněna, a to z nedostatku času udržovat obě verze up-to-date. Jako side efekt stránky běžela e-mailová konference o českém fotbale, která postupně narůstala, až na současných cca 100 přihlášených.

V červenci roku 1997 proběhla jednání se společností LUKO CZECH-NET. Výsledkem byla uzavření Smlouvy o společném provozování informačního WWW serveru Český fotbalový server s adresou http://www.czech-football.cz. Vyzdvihnu jenom základní fakta smlouvy:
LUKO poskytne HW/SW/připojení a diskový prostor, já jeho informační obsah; žádná strana si nebude za provoz nic účtovat; obě strany umožní umisťování reklamy na tomto serveru. Poté následují body o bezpečnosti a tři body, které uvedu v plném znění s titulky

<snip>

root_podpora

  1. Tato smlouva se uzavírá na dobu neurčitou s 6ti měsíční výpovědní lhůtou
  2. V případě vzájemné písemné dohody obou stran lze tuto smlouvu vypovědět s okamžitou platností.
  3. V případě hrubého porušení ustanovení smlouvy má poškozená smluvní strana právo zaslat druhé smluvní straně upomínku doporučeným dopisem. Jestliže nedojde na základě této upomínky k nápravě v době do 14ti dnů po obdržení upomínky, může poškozená smluvní strana vypovědět smlouvy s 1 měsíční výpovědní lhůtou.

</snip smlouva>

Web se tedy z adresy http://adresa­.czn.cz/~uziva­tel/fotbal přestěhoval na doménu druhé úrovně http://www.czech-football.cz a za podpory apačského náčelníka Vinnetoua se protloukal internetovým životem dál. Patřil mezi nejnavštěvovanější české servery s fotbalovou tematikou. Jeden čas poskytoval informace serveru http://dnes.sez­nam.cz.

Považuji za správné zde uvést, že poslední 3/4 roku se mi (zejména z časových důvodu) nedařilo na serveru udržovat informace aktuálního charakteru, slovy zraněného sportovce – minulou sezonu jsem vypustil.

31/5/1999 mě emailem kontaktuje jednatelka společnosti LUKO CZECH-NET Mgr. Lucie Kozová s návrhem schůzky o budoucnosti czech-football.cz.
2/6/1999 posílá emailem upomínku.

<mail>
Dobry den,
budte prosim tak laskav a reagujte na muj email z pondeli 31.05.1999.
</email>

Odpovídám 4/6/1999 (pátek)

<mail>
Zdravim,

omlouvam se, ale byl jsem sluzebne v USA a nejakou dobu me trvalo, nez jsem se prokousal tou hordou mejlu. Videl bych (navstevu v Luku) pristi tyden, PO ci UT nekdy odpoledne, ale upresnim to asi v PO, pokud vyhovuje. O co konkretne pujde?
</email>

Jenom dodám, že týden předtím (22–28/5), jak předchozí email napovídá jsem byl služebně v USA, takže při pondělím návratu mě čekalo cca 2500 mejlů, které aspoň prolistovat dá dost práce. To jenom na vysvětlenou. Zpět do světa komunikace. Mezitím (víkend 5–6/6) se snažím pomocí POP3, SSH dostat ke své poště (libor.laubacher@czn­.cz) a nedaří se mi, Pegasus, Secure CRT hlásí bad password. Nezdá se mi to, a tak v pondělí posílám dotaz na technickou podporu LUKO CZECH-NET. Dostává se mi odpovědi, že heslo je OK, ale účet byl zablokován, kontaktujte Mgr. Lucii Kozovou. Ta mezitím odpovídá na můj mejl z pátku:

<email>
Od: lucie@czech.net [mailto:lucie@czech.net]
Odesláno: 7. června 1999 10:12
Komu: Laubacher Libor
Předmět: RE: odpoved na nas mail

Dobry den,

terminy vyhovuji, jen to casove upresnete.
O co pujde: Potrebujeme vedet, zda jeste stale aktivne provozujete na nasi domene czech-football.cz Vas server a pokud ano, jak budeme pokracovat dale.
Pokud to jiz neplati, staci kdyz mi date vedet takto mailem a je to vyrizene. Pokud by jsme ve spolupraci meli pokracovat, je potreba se na to sejit a pohovorit.
</email>

Reaguji (už vím, že mám všechno pozastavené):

<email>
Od: Laubacher Libor
Komu: lucie@czech.net <lucie@czech.net>
Věc: RE: odpoved na nas mail
Datum odeslání: Mon, 7 Jun 1999 10:15:41 +0200

Zdravim,

pokud by bylo mozne, rad bych vedel, proc je zablokovan muj ucet laubache@scretchy.czech.net
</email>

Odpověď Mgr. Kozové:

<email>
Od: lucie@czech.net [mailto:lucie@czech.net]
Odesláno: 7. června 1999 10:39
Komu: Laubacher Libor
Předmět: RE: odpoved na nas mail

Vazeny pane Laubachere,
jiz delsi dobu mate u nasi spolecnosti zrizen: zdarma pristup k internetu, emailovou schranku a provoz WWW serveru.
Minuly tyden jsem Vas celkem 3× (na 2 rozlicne adresy) kontaktovala se zdvorilou vyzvou ke komunikaci. Vzhledem k tomu, ze jste nikterak nereagoval, usoudila jsem, ze nemate dale zajem vyuzivat techto sluzeb a spojit se se mnou za ucelem domluvy o jejich dalsim pokracovani. Vzhledem k tomu, ze nejste registrovan jako „platici“ klient a neni mezi Vami a nami zadny aktivni obchodni vztah, nechala jsem free poskytovane sluzby pozastavit.
</email>

Ano, přátelé, čtete dobře.

Dobrá, říkám si, nedostala můj mejl s vysvětlením, pošlu ho znovu:

<email>
Od: Laubacher Libor
Komu: lucie@czech.net <lucie@czech.net>
Věc: RE: odpoved na nas mail
Datum odeslání: Mon, 7 Jun 1999 10:46:22 +0200

Aha,
myslim, ze v predposlednim mejlu bylo vysvetleni toho, proc jsem neodpovidal. Pretridit neco pres 2000 mejlu, kdyz je clovek mimo .cz da pomerne dost prace.

Free ucet jsem mel domluven s Ing. Kozou. Na provoz WWW serveru je tusim smlouva, ze.
Zablokovat ucet bez varovani mi neprijde zrovna korektni, zvlaste, je-li duvodem fakt, ze clovek neodpovi 3 dny na Vas email.

Jinymi slovy muj ucet bude stale zablokovan, takze se nedostanu ke sve poste tusim, ze od CT, nebo je nejaka cesta k odblokovani?
</email>

Doplnění: na poskytování dialup připojení a věcí s tím spojeným mám uzavřenou platnou smlouvu z roku 1995, stejně jako na provoz WWW serveru. Free dialup byl dohodnut s Ing. Richardem Kozou, jednatelem společnosti.

<email>
Od: Richard Koza" <dick@czech.net>
Organizace: LUKO CZECH-NET
Komu: Libor Laubacher
Datum odeslání: Tue, 27 Jan 1998 16:19:28 +0200
Věc: Pristup

DD,
pocinaje unorem mate pristup zdrama – nebudeme Vam jej uctovat. Ale prosim vyuzivejte to s mirou, at tim nemame zablokovanou jednu dial up linku (cekame ted na privedeni dalsich 30ti linek a do te doby je tu dost plno).
</email>

Čekáte pokračování? Já také, ale bohužel tímto komunikace s oběma jednateli LUKO CZECH-NET skončila, neboť prostě a jednoduše nereagují. Jak sem zjistil doména czech-football.cz je odstraněna z DNS. Nicméně moje adresa libor.laubacher@czn.cz je nadále funkční, s drobnou výhradou – nemůžu se k ní jaksi dostat.

Takže v pátek 11/6/1999 sedám k Outlooku a:

<email>
Od: Laubacher Libor
Komu: lucie@czech.net <lucie@czech.net>
Kopie pro: dick@czech.net <dick@czech.net>
Datum odeslání: Fri, 11 Jun 1999 11:20:32 +0200

Zdravim Vas,

Rekl bych, ze to na co koukam, je smlouva tusim z prosince toho roku, kdy LUKO vzniklo a je podepsana.
Neobdrzel sem zadny dodatek o zruseni ci neplatnosti teto smlouvy.
Pozastavit sluzby, vami uvedenym duvodem, je jednani na urovni urazeneho zaka zakladni skoly, ale to je Vase vec.

Obsah www.czech-football.cz jsem zrusil. Odhlasil sem prihlasene z konference czech-foot@czech.net.

Prosim o zruseni uctu ‚laubache‘ a s nim spojenych emailovych adres (laubache@czn.cz, aliasu libor.laubacher, ll@czech-football.cz a webmaster@czech-football.cz).

Sice to neocekavam, ale bylo by od Vas slusne, umoznit mi stahnout si obsah tyden necteneho mailboxu.
</email>

Jinými slovy, podal jsem žádost o zrušení WWW, obsahu, konference a mé emailové adresy na serverech LUKO CZECH-NET.

K dnešnímu dni, tj. 21/6/1999 není kromě czech-football.cz zrušeno nic. Zdá se, že v opačném případě Mgr. Kozová problémy s odpovědmi v přijatelném časovém intervalu nemá. Ono ji vlastně může a je jedno, že někomu chodí pošta, druzí si myslí, že ji dostal a on nemá možnost jim odpovědět.

Co k tomu dodat, nevím jestli si mohu dovolit na Linux inside serveru použít slogan $věta Namodro ‚Nikdy ničemu nevěř‘, ale myslím, že je docela trefný.

Porušovat podepsané a platné smlouvy je v tomto státě bohužel běžné. Bylo asi naivní domnívat se, že mě toto mine.
Pokud bude Váš ISP jiný než LUKO CZECH-NET, máte šanci.

Plné znění smluv a emailů poskytnu na požádání.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku