Hlavní navigace

Názor k článku Caddy: web server s Let's Encrypt v základní výbavě od Michal Halenka - Snažíte se naznačit, že si nginx do paměti...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 3. 2016 10:21

    Michal Halenka

    Snažíte se naznačit, že si nginx do paměti po startu natáhne i veškerý obsah /usr/share/doc? Místo na disku, které zabírají balíčky, je veličina, která je opravdu nezajímavá z libovolného úhlu pohledu
    Co je zajímavé, je spotřebovaná paměť per nakonfigurovaný web, per spojení, atp. Sdílené knihovny zabírají v paměti místo jenom jednou (zjednodušeně řečeno).

    Aneb fakt mě na závodní dráze nezajímá, že má trabant opravdu ale opravdu lehkou karosérii...

    Děkuji za váš názor. Natahování /usr/share/doc do paměti při normálním použití je samozřejmě nesmysl. Pokud podle vás toto vyplývá z některé části článku, tak se omlouvám, nebyl to záměr. Pokus o srovnání velikosti s nginx je zde zmíněn z toho důvodu, že jsem se s otázkami ohledně přiměřenosti velikosti binárky již několikrát setkal. Proto jsem se snažil číslo zasadit do kontextu pro porovnání.

    Spotřeba paměti samozřejmě je zajímavý údaj, nicméně se tady snažíte o zařazení Caddy serveru do kategorie, do které nemíří. Jeho hlavním cílem není rychlost nebo nenáročnost na prostředky, ale jednoduchost nasazení a konfigurace. Vaše přirovnání se závodní dráhou je tedy stejně zcestné, jako byste samořídící automobil od Google hodnotil podle výsledku na oné závodní dráze.

    Bezpečnost, kontrolní součty, a komplikace s reprodukovatelností sestavení jsou samozřejmě nezanedbatelná kriteria, ale jsou dána použitým jazykem, a nikoliv projektem či konceptem jako takovým.