Hlavní navigace

Názor k článku Calibre-Web: vlastní elektronická knihovna na webu od Jiří Eischmann - Díval jsem se do podmínek největšího prodejce eknih...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 5. 2023 8:51

    Jiří Eischmann

    Díval jsem se do podmínek největšího prodejce eknih u nás - Palmknihy a tam je explicitně uvedené, že je nelze sdílet se třetími osobami:
    Uživatel není oprávněn Elektronický obsah rozmnožovat, rozšiřovat, pronajímat, půjčovat, vystavovat, sdělovat veřejnosti, či jakkoliv poskytovat třetím osobám.

    Nicméně si myslím, že ani vydavatelé a prodejci eknih nečekají, že když si budou chtít čtyři lidi v rámci jedné domácnosti přečíst jednu eknihu, že si koupí čtyři licence. Když ekniha stojí 400 Kč, tak její papírový ekvivalent přijde tak na 500. V elektronické podobě by to tak tu domácnost stálo 1600 místo 500.

    Amazon sdílení v rámci domácnosti umožňuje skrze Amazon Households, ale ten používá tvrdé DRM. České eknihy používají sociální DRM, u něj problém nastává, pokud kopie s vaším identifikátorem začne kolovat po Internetu. Dokud to udržíte v rámci domácnosti, problém se sociálním DRM nemáte. V souladu s licencí to ovšem podle všeho taky není.