Hlavní navigace

Názor k článku Canonical chystá vstup na burzu, proto skončil desktop Unity 8 od atarist - Jako že najednou TeX a nad ním postavený...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 10. 2017 21:03

    atarist (neregistrovaný)

    Jako že najednou TeX a nad ním postavený LaTeX najednou magicky zmizí, nebo ho nikdo nebude portovat na novější systémy?

    Mno i kdyby - což je ryze teoretická úvaha - tak ten zdroják dokáže přečíst i průměrný student na střední. Já se tak s LaTeXem seznámil - byl to nějaký článek dodávaný ve zdrojové podobě a v nějakém (tehdy pro mě dost obskurním a nečitelném i nezobrazitelném) PostScriptu, takže jsem normálně ten zdroják přechroustal přes běžný textový editor a většinu věcí pochopil i bez znalosti LaTeXu. Troufnu si říct, že ten zdroják bude krásně zpracovatelný klidně i za těch padesát let.

    Jinak - jak PDF/A zajišťuje prohledávatelnost a indexovatelnost? Však to klidně může být změť znaků umisťovaných na absolutní pozice, hladina s hladkým textem je nepovinná.

    re: "Sborníky, které vyžadují některou z variant LaTeXu, si pouze usnadňují práci, ale asi na to mají právo, pořád je to jen komerce – bohužel."
    - měl jsem možnost jeden sborník pro mezinární konferenci zpracovat. Tam jsme požadovali camera-ready PDF s přesnou specifikací formátu (byly dodány i šablony pro AMS LaTeX, Word a možná i OO) a stejně to byl humus dát dohromady, aby to vypadalo aspoň trošku rozumně. Takže chápu, když někde namísto camera-ready požadují LaTeX a sazbu dělají jednotnou.