Hlavní navigace

Canonical ve ztrátě: pohled do účetnictví tvůrce Ubuntu

29. 5. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Společnost Canonical patří mezi linuxové stálice, už deset let se stará o populární distribucí Ubuntu. Její zakladatel Mark Shuttleworth naznačil, že možná bude následovat Red Hat a další a také vstoupí na burzu. Na čem britská firma vydělává? A má vůbec šanci oslovit investory, kterým jde o zisk?

Než se pustíme do spekulací nad budoucností společnosti Canonical, musíme nahlédnout do její minulosti. Na jaře roku 2004 ji založil jihoafrický milionář Mark Shuttleworth. Canonical měl sloužit jako zázemí pro nově vznikající distribuci Ubuntu, jejíž vznik také Shuttleworth inicioval. Od počátku šlo o klasickou soukromou firmu, nikoliv neziskovou organizaci, jak bývá ve světě open source často zvykem.

Shuttleworth přesto od Canonicalu zisk neočekával, naopak do něj pravidelně lil další peníze. Později sice proběhly i pokusy o financování skrze Ubuntu Foundation, nicméně přímé zapojení Canonicalu se ukázalo být jako efektivnější. Svou úlohu firma zastává úspěšně. Postupně rozšiřuje své pole působnosti, nicméně všechny aktivity se točí kolem Ubuntu.

Ubuntu je uvolněno jako svobodný software, tudíž zdrojové kódy jsou volně k dispozici. Ke čtení, úpravě i redistribuci. Nelze tedy říct, že by Canonical vlastnil software – linuxovou distribuci. Canonical však vlastní ochranou známku Ubuntu a několik dalších, které nelze bez jeho svolení použít. Teoreticky tedy nic nebrání tomu, aby kdokoliv Ubuntu pod jiným názvem forknul a vytvořil protestní alternativu.

Přestože bývá Canonical mnohdy kritizován, ještě se tak ve větším měřítku nestalo. Ubuntu je sice označováno jako komunitní distribuce, pravda je ale taková, že většina významných vývojářů je zaměstnána v Canonicalu. Teoretických možností je celá řada, nicméně dnes se v podstatě Ubuntu rovná Canonical. Bez jeho vedení a podpory by distribuce vypadala jinak. A pravděpodobně by nebyla tak úspěšná.

Koníček za sto miliónů dolarů

Jelikož Canonical není akciovou společností jako např. Red Hat, ale společností s ručeným omezením, nemusí zveřejňovat téměř žádné informace o svém hospodaření. Občas se ale ven něco dostane. Například celkem jistě můžeme říct, že v žádném roce své existence Canonical nevykázal zisk. Naopak, kumulovaná ztráta s nejvyšší pravděpodobností přesáhla sto miliónů dolarů. Pro představu, Shuttleworthovo jmění je odhadováno zhruba na pět set miliónů dolarů.

Pro Shuttlewortha je tedy Ubuntu nejen absolutně, ale i relativně drahý koníček. Otec Ubuntu v roce 2008 prohlásil, že by firma měla být profitabilní nejdéle do pěti let, což se nestalo. Ztráta v posledních letech naopak rostla, což management obhajuje zejména investicemi do vývoje mobilní odnože Ubuntu.

Velkou radost Canonicalu dělá růst cloudového sektoru. Podle Shuttlewortha už je cloudová divize firmy dokonce v zisku. Otázkou je, zda s ní lze z hlediska zisku počítat i do budoucna. Trh cloudových řešení totiž rychle houstne a za rohem číhá cenová válka, se kterou přijde značný pokles marží. Jestliže chce Canonical vydělávat na cloudu, nemůže se bát ani velkých hráčů typu Google či Microsoft a měl by zvyšovat kapacity. Co do kvality služeb a jednoduchosti jejich použití na to má.

Mezi představiteli Canonicalu a vývojáři Ubuntu také panuje očekávání ohledně Ubuntu pro chytré telefony a tablety. Zde ale v úspěch ani při největším optimismu věřit nemůžeme. Trh už si dávno rozdělily firmy Google (Android), Apple (iOS) a Microsoft (Windows), dalších pár systémů jen paběrkuje. O mobilní Ubuntu se sice zajímala řada výrobců v rámci nezávazné poradní skupiny, nicméně později se ho téměř nikdo neujal. Ubuntu Touch dnes nalezneme pouze na dvou telefonech druhořadých výrobců.

Canonical musí dospět, investoři chtějí zisk

Nedávno Shuttleworth prozradil, že zvažuje transformaci svého dítka na veřejně obchodovatelnou společnost. To znamená, že by firma emitovala akcie, které by se obchodovaly na burze. Zkrátka stejně jako to má většina velkých technologických firem. Brzy se logicky objevily posměšky typu: kdo by ty akcie kupoval, když jsou ve ztrátě? To je ale velké zjednodušení komplikované situace.

Investory samozřejmě primárně zajímá zisk, nicméně ten budoucí. Minulý může sloužit jako jedno z rozhodovacích kritérií, ale sám o sobě nikoliv. V historii, zejména té nedávné, nalezneme spoustu příkladů, kdy ztrátové technologické firmy byly při vstupu oceněny na mnoho miliard dolarů. Jedním příkladem za všechny budiž Facebook.

Tolik pro ujasnění, že úspěšný vstup Canonicalu na burzu není sci-fi. Zároveň však musíme dodat, že Canonical určitě není druhý Facebook. Za prvé, klíčovým aktivem Facebooku je masivní množství dat o jeho uživatelích. To Canonical nemá. Za druhé, Facebook je na rozdíl od Canonicalu něco úplně nového. Canonical je prostě jen další IT firma, byť s trochu netradičním stylem podnikání.

Takhle běží Ubuntu MATE na Raspberry Pi 2

Pokud bude chtít firma uspět na burze, bude muset jednoduše víc začít hrát na zisk a ukázat, že to půjde. Zatím Canonical působí spíš jako rozmazlené dítko, které vydělávat nemusí. Jistě, snahy o vydělávání peněz tu jsou, ale jedná se jen spíš o takové pokusy. Když to nevyjde, taťka Shuttleworth rozbije další prasátko. Canonical musí přestat jednat jako neziskovka a činit důležitá, třebaže nepopulární rozhodnutí.

O Ubuntu se bát nemusíme

S největší pravděpodobností se ale nestane, že by se znatelně omezil vývoj Ubuntu nebo by distribuce byla zpoplatněna. Desktopové (resp. serverové) Ubuntu je základem pro všechny další aktivity firmy a musí zůstat široce dostupné. Koneckonců trend v oboru je zřejmý – čím dál více softwaru je zdarma s tím, že se platí za podpůrné či rozšiřující služby. To už pochopil i Microsoft a není vyloučeno, že časem zdarma uvolní i samotný systém Windows.

UX DAy - tip 2

Pokud by se ale Canonical měl řídit tužbami ziskuchtivých investorů, možná by v některých případech volil jinou cestu. V poslední době firma razí kontroverzní strategii, kdy se částečně vzdaluje od upstreamu. Zmiňme například vývoj vlastního zobrazovacího serveru Mir, jehož přínos oproti nasazení široce očekávaného Waylandu je přinejmenším diskutabilní. Canonical zkrátka někdy jde hlavou proti zdi, s čímž se pojí zvýšené náklady.

Tak jako tak, pokud bude chtít Canonical skutečně vstoupit na burzu a zaujmout racionální investory, musí jim ukázat svůj potenciál. Ten se dosud spíš utápěl v moři pokusů a nejistoty. Desktopové Ubuntu je úspěšné, o tom žádná. Ale ziskový potenciál v něm budeme hledat těžko. Canonical musí najít cesty jak vydělat peníze i bez tatíčka Shuttlewortha v zádech. Cloud vypadá slibně, ale pouze na něj se spoléhat nelze.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.