Hlavní navigace

Část Německa přechází na Linux, FFmpeg akceleruje přes Vulkan

21. 11. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Pixabay
Wine 6.22 s novějším Mono a výhled na Wine 7.0, nové verze Box86/Box64, vyšel Slackware 15.0 RC2v KDE začleňuje pár věcí z GNOME, Mediatek přezentuje čip pro smartphony s 320Mpix foťákem.

Wine 6.22 s novějším Mono

Verze 6.22 je předposledním vydáním Wine před příchodem verze 7.0 (více viz dále). Přináší přechod na novější engine Mono 7.0.0, dále vylepšení pro ARM, širší podporu HID joysticků, WoW64 thunks v řadě Unixových knihoven, počáteční fázi přechodu USER32 na Win32u a několik oprav chyb. Těch je tentokrát 29, nejstarší nahlášená pochází z února 2010, nejnovější pak ze 17. listopadu tohoto roku.

Zmrazení kódu Wine 7.0 na začátku prosince

Šéf projektu Wine Alexandre Julliard dále poodhalil plány pro nejbližší období, které se týkají budoucí velké verze Wine 7.0. Ta by se měla objevit dle tradice v lednu, tedy za řekněme zhruba 2 měsíce, přičemž předcházet jí bude zmrazení kódu už nyní v prosinci následované laděním posledních věcí, které bude sedmičková řada vyžadovat před prohlášením za hotovou.

Mezi ní a současným Wine 6.22 přijde ještě Wine 6.23 zhruba za dva týdny a někdy kolem 10. prosince bychom se mohli dočkat Wine 7.0-rc1 s následnou pevnou kadencí další RC verze každý týden, až do (druhé) poloviny ledna.

Projekt Box86 / Box64 vylepšuje podporu běhu x86/x86_64 programů na jiných architekturách

Open-source podpora běhu linuxových x86 binárek na jiných CPU architekturách (tedy například ARM) svižnější cestou než je „pouhá“ virtualizace (typu QEMU) známá pod názvem Box86 má novou verzi 0.2.4. Ta vylepšuje podporu Vulkanu natolik, že lze používat DXVK, zrychluje i kód pro x87, alokátor a obecně se vylepšuje podpora ARMu, Vsyscall, programů běžících pomocí JIT atd. Podrobnosti jsou k dispozici na GitHubu projektu.

Dlužno doplnit, že pro běh je potřeba, aby daný OS podporoval 32bit subsystém a knihovny. Vedle ARMu se projekt Box86 může uplatnit i na nyní stále populárnější platformě RISC-V či (Open)POWER. Vedle Box86 existuje i varianta Box64 implementující totéž pro běh x86_64 binárek na jiných architekturách. Nová verze je označena Box64 0.1.6 s řadou dílčích vylepšení.

Experimentální akcelerace FFmpeg přes Vulkan

Video dekodér v FFmpegu by mohl v budoucnu doznat zajímavé inovace. Vývojář Cyanreg začal pracovat na jeho implementaci využívající hardwarovou akceleraci pomocí API Vulkan. Využívat bude rozšíření Vulkan Video, což mimo jiné znamená, že dokud toto rozšíření nebude standardizováno, těžko může být začleněno do FFmpegu.

Práce lze sledovat na GitHubu projektu, prakticky pak zatím jen s grafickými kartami s GPU Nvidia, které mají potřebnou podporu v rámci Vulkanu začleněnu jako beta verzi, zatímco u Intelu a AMD (Radeon Mesa) práce teprve probíhají. Cyanreg v rámci svých prací na podpoře v FFmpegu zasílá své poznatky též lidem ve Vulkan Working Group.

Vyšel Slackware 15.0 RC2

Po alfa, beta a RC1 verzích jsme zase o krůček blíže k vydání Slackware Linuxu 15.0. Na světě je druhá RC verze. Práce postupují pomalu a opatrně (což je záměrem), nicméně se dostaly do fáze, kdy kompilátor nevrací žádnou chybu.

Od doby RC1 pak přibylo mnoho nových verzí balíčků, ostatně třeba jen vývoj v desktopu KDE zde v neděli sledujeme pravidelně. Podrobnosti lze vyčíst ze seznamu změn a jak dodává Phoronix, s ohledem na tempo prací lze spíše předpokládat, že Slackware 15.0 se objeví až v příštím roce.

KDE začleňuje pár věcí z GNOME

Do KWin Overview míří schopnost mezi výsledky vyhledávání zobrazovat ty z KRunneru. KDE tímto srovnává krok s implementací této věci v GNOME Activities Overview. Z dalších novinek došlo na podporu zobrazení náhledu tisku v Gwenview či schopnost Discoveru bránit pokusům o odinstalaci Plasmy.

Dále vývojáři KDE implementovali několik dalších zlepšení funkčnosti, například hezčí ikony alb v přehrávači Elisa, dotykové ovládání ve zmíněném Overview, návrat appletu pro touchpad, automatické prohledávání dostupných zdrojů dat v appletu počasí či nutnost vyhledávání v Discoveru potvrdit Enterem (dosud se po pár sekundách, kdy uživatel nic nepsal, zadaný řetězec vyhledal). Opraveny jsou i různé chyby, kompletní přehled je jako vždy k dispozici i Nata Grahama.

Část Německa přechází na Linux

Spolková země Šlesvicko-Holštýnsko oznámila plán přejít na open-source. Týká se to zhruba 25 tisíc počítačů na úřadech i ve školách, které budou na otevřený software převedeny, včetně kancelářského balíku. Plán je dokončit tento přechod v roce 2026. Windows budou nahrazeny Linuxem, MS Office pomocí LibreOffice.

Nezbytné kroky již byly specifikovány, v zemi je s věcí seznámen parlament a směrem ven ji komunikuje přímo ministr Jan Philipp Albrecht. K projektu byli na příslušný mítink přizváni Lothar Becker a Thorsten Behrens z The Documentation Foundation, hovořilo se zejména o cloudovém řešení, integraci LibreOffice a ostatních systému či nástrojích pro video konference.

K LibreOffice pan ministr odpověděl, že jej v rámci IT oddělení testují už dva roky a zkušenost je taková, že prostě funguje. A to včetně například úprav dokumentů z Microsoft Wordu, včetně obsažených komentářů. Rozhraní mezi LibreOffice a jejich vlastním e-systémem pro soubory funguje stabilně půl roku (výrobce systému musel podporu dotvořit). Prozatím ještě tu a tam něco drhne, ale právě od toho je zde onen pětiletý odstup.

root_podpora

Ze začátku je plán používat primárně klasické LibreOffice aplikace, do budoucna ale země počítá s tím, že 80–85% věcí se bude řešit ve webovém prohlížeči. Ve výběru linuxové distribuce bylo zkoušeno pět hlavních, které byly všechny použitelné, v dalším kroku bude země cílit na implementaci a údržbu linuxové distribuce jako službu, prozatím tedy definitivní výběr nepadl. Více v rozhovoru s ministrem Albrechtem.

Mediatek prezentuje čip pro smartphony s 320Mpix foťákem

Tchaj-wanský MediaTek odhalil detaily svého vlajkového ARM SoC pro smartphony. Dimensity 9000 je/bude vyráběn 4nm procesem u TSMC a nabídne podporu až 320Mpix fotoaparátů, 8k AV1 videa, včetně 18bit HDR realizovaného simultánním záznamem tří kamerek s různou expozicí či podporou 180Hz FullHD+ displejů. Podrobnosti shrnuje přehled na domovském webu, máme se rozhodně na co těšit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.