Hlavní navigace

Catapults: odkaz středověkých předků

23. 3. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Ovládali jste někdy katapult? Onu středověkou zbraň, jež dokázala nejednou pokazit den svým přesným zásahem? Dnes bude využita především v souboji založeném na logickém uvažování, ačkoliv její drtivý účinek také oceníte. Zvláštní mix herních prvků a principů je předmětem dnešní recenze.

Catapults jsou v první řadě logickou hrou na motivy světoznámých piškvorek. Tato hra má mnoho jmen, ale princip zůstává v podstatě jen s drobnými obměnami. Hlavní myšlenkou v naší modifikaci je dosáhnout čtyř kuliček své barvy v jednom směru. Horizontálním, vertikálním, v levé nebo pravé diagonále. Není to tak snadné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Herní plocha je omezena na šest krát sedm polí. Na výběr jsou dva hlavní směry. Můžete hrát buď v klasickém, zde myšleno tahovém módu, nebo real-time, který je více o postřehu a rychlosti.

Catapults 1

Nejprve pravidla klasická. Dva katapulty, dvě strany, dva hráči. Možnost hry proti počítači nebo s dalším humanoidem. Postupně se střídáte, vždy po tahu. Zvolíte si sloupec kam přijde váš kámen a hodíte. Není možné jej hodit kamkoli, vždy se plocha zaplňuje zespodu. Kdo první dokáže položit čtyři kameny do řady, vyhrál. Soupeř vše může zhatit vržením bomby namísto kamenu. Ta zničí pole o velikosti tři krát tři. Z této části je to v podstatě vše.

Catapults 2

Zaměřme se na zajímavější část real-time. Jak vznikají nové situace způsobené střílením, je i princip vítězství odlišný. Povšimněte si i veselých oveček prohánějících se na hrací desce. Mají své opodstatnění. Konec zápolení nastává třemi možnými cestami. Dosažením čtyř kuliček v řadě, ale celkem šestkrát. Další cestou je sestřelení padesáti ovcí, a poslední, když zaplníte svými kuličkami tři čtvrtiny pole. V prvním případě vyhráváte, v druhých dvou rozhoduje výše vašeho skóre, jež se započítává následovně:

Čtyři kuličky v řadě – 500 bodů
Sestřelení ovce – 50 b
Sešrotování ovce bombou – 250 + 50b (pokud to bude stát za to, tři a více ovcí)
Zničení oponentova kamene – 25
Avšak zničení vlastního – –13
Za zničení pěti ovcí získáte exkluzivně bombu navíc.

Catapults 3

Pokud je vaše a nepřítelova salva křížová, mohou se kameny srazit, a v tom případě se stornují. Jednalo-li se ovšem na obou stranách o bombu, dojde k menšímu zemětřesení. Kdyby něco nebylo zcela jasné, doporučuji shlédnout tutoriál. Je zpracován formou ukázky, nic neděláte, jen se snažíte pochopit instrukce. Veškeré herní možnosti jsou na něm přehledně znázorněny. Catapults nabízí také hru týmů. Dva na dva. Při výběru oponenta ovládaného počítačem máte k dispozici tři obtížnosti. Ovládání jednotlivých katapultů se nastavuje v Options. Zmíním ještě, že hra skýtá i hru po síti.

Jak dopadlo zpracování? Catapults je graficky i hudebně přijatelný. Vyskytují se barvy, detaily, vnímatelný pohyb. Co víc si přát. Ne, myslím, že to není špatné. Hudba je energická. Mezi skladbami se volně přepíná klávesami F9 a F10. Náhodná hudba F8. Dá se samozřejmě i volit hlasitost. Kdyby se vám žádná z nabízených skladeb nejevila kvalitní, není problém přidat vlastní skladby. Čtyřklávesové základní ovládání by nemělo být překážkou. Hratelnost je velmi dobrá, ostatně to byla u piškvorek vždy. Inu odkaz předků.

root_podpora

Pár vět závěrem. Dnešní hra s názvem Catapults přináší v podstatě jedno z klasických zpracování. Krom toho se však pyšní i oním real-time, která jim umožnila přidat prvky vlastní fantazie. Rozhodně to stojí za vyzkoušení. Není to lehká hra, trochu poškádlí a přitom i dosyta pobaví. Určena je nejen mladšímu osazenstvu, ale vyřádí se na ní všichni. Na nic nečekejme, nadešel čas nabít katapulty a pustit se do sebe. Ochránci zvířat asi nebudou potěšeni počtem mrtvých ovcí, ale nic jiného se nedá dělat. Nechť zvítězí logické uvažování nad bezduchou silou.

Catapults 4

Kvůli vyzkoušení této hry kvanta zbytečných dat rozhodně stahovat nebudete, stačí si z její stránky stáhnout cca 0,5 MB zip archiv pod nadpisem For Linux. Jeho obsah rozbalit a soubor catapults učinit spustitelným a spustit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku