Hlavní navigace

Názor k článku Čechům není výměna slova master v Gitu srozumitelná, říká Petr ‚Pasky‘ Baudiš od Saljack - Vaši předci dostali rovnou příležitost vzít své životy...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 7. 2020 17:59

    Saljack

    Vaši předci dostali rovnou příležitost vzít své životy do vlastních rukou. Nebyli od zrušení roboty nepřetržitě perzekvováni za svůj původ (ani nebylo jak, u nás vypadá jeden jak druhý).
    Chcete mi tvrdit, že afromaričaní jsou pro svůj původ v USA perzekuování? Že nemají rovnou příležitost ke vzdělaní a práci jako asiati, arabové nebo běloši? Nemohou se stát prezidenty, senátory, profesory atp.?

    A od roku 1865 do roku 1948 dál na plno fungovala rasová segregace. Takže formálně volní černoši si užili dalších X generací, kdy sice "směli", ale reálně nemohli svoje postavení narovnat. Ještě v roce 1963 bylo považované za skandál, když černoch začal studovat vysokou školu. Čistě z principu. (Tedy uběhlo dalších 15 let od začátku rušení segregace, a stále byla uplatňovaná). Od té doby uběhlo jen málo času, aby se v USA něco změnilo.
    Zato šlechta přestala jako lusknutím proutku pohlížet na robotníky jako na lůzu a začala se k nim chovat jako s k sobě rovnným.
    Navíc celá debata začala u slova master (slave) a otroctví bylo zrušeno 1865 to je holý fakt. To znamená, že černoši nejsou v USA otroci již 150let a robota 170let.

    To můžete napsat, ale spíš ve Vašem textu jsou velké mezery ve faktech.
    Jaké například?