Hlavní navigace

Názor k článku Čechům není výměna slova master v Gitu srozumitelná, říká Petr ‚Pasky‘ Baudiš od Miroslav Šilhavý - Takže jinými slovy, jakmile začně někdo mluvit o...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 7. 2020 22:41

    Miroslav Šilhavý

    Takže jinými slovy, jakmile začně někdo mluvit o etniku, tak si z nějakého důvodu myslíte, že je určitě vnitřně nenávidí a jenom lže.

    Protože mluvit o etniku má smysl možná tak ve spojení s kulturou, možná ještě v biologii a medicíně (různá etnika mají jiné tolerance jak k patogenům, tak s léčivům). Ve spojení se zločinem/přečinem je to nepodstatný znak.

    To, že mají různé etnika různé charakteristiky, to je prostě fakt. S tím se budete muset smířit. Některé vyzní (...) prostě špatně (netřeba se v tom patlat)

    Je potřeba se v tom patlat. Např. zajistit, aby zákony uměly pracovat i s menšinami. Aby sociální systém uměl zajistit stejnou měrou potřeby všech menšin i většiny (tedy aby nedocházelo ke zneužívání ani na jedné straně). Pokud např. cikánský způsob života káže mít víc dětí, není jejich problém, že máme nastavené dávky tak, jak je máme. Je zcela legitimní mluvit o tom, že dávky jsou vázané na školní docházku a zdravotní péči, ale může být, třeba i na známku z chování společně se spoluprací rodiny se školou (když má žák trojku z chování a rodina se nestará, mohlo by to vést ke ztrátě nároku). Všechno toto jsou témata, která se naprosto nezbytně naopak musí menšinami zabývat. Je naprostá hovadina nastavit systém na kulturu většinové populace a pak se divit, že u menšin to jaksi funguje jinak.

    V tom ale nemají menšiny dluh vůči nám, ale my vůči nim. Očekáváme, že "se změní", místo toho, abychom uměli pracovat s tím, jací jsou.