Hlavní navigace

Názor k článku Čechům není výměna slova master v Gitu srozumitelná, říká Petr ‚Pasky‘ Baudiš od Miroslav Šilhavý - Já chci prostě jen vidět kde se odehrává...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 7. 2020 22:52

    Miroslav Šilhavý

    Já chci prostě jen vidět kde se odehrává ten demokratický proces. Zatím jsem žádný neviděl.

    Demokracie zaručuje svobodu slova (i menšina se smí vyjádřit) a podíl všech občanů na rozhodování. Slovo "demokracie" nic neříká o tom, jestli má být přímá či zastupitelská. Nicméně, z podstaty věci, jestli i menšina má právo se vyjádřit a podílet se, musí se jí dostat i patřičného naslouchání.

    V demokracii se řeší různě naléhavé a různě závažné otázky, ve kterých musí existovat většinová shoda (někdy i výrazně větší, než jen většinová). Aby demokracie fungovala a mohla se tímto slovem skutečně pyšnit, musí se snažit zajišťovat, aby nebyla menšina upozaďována nebo jí kladeny do cesty překážky k podílení se na chodu společnosti.

    Pokud je v Americe 30 % černochů, ale vysokoškolského vzdělání nebo veřejné funkce se účastní značně menší zastoupení než 30 %, pak to indikuje problém v "demokratické" společnosti. Bylo vyloučeno, že by za rozdílem mohly stát etnické predispozice.

    Takže nutně dojdete k tomu, že je zjevně něco v nepořádku ve společnosti, která chce být demokratická. To je popudem k hledání změn.

    Na tom není nic nedemokratického, naopak je to výsostně demokratické.