Hlavní navigace

Čekání na GNU GPL 3

10. 1. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Po patnácti letech se chystá nová revize licence GNU GPL. Co nám může přinést a proč jsou z toho všichni nervózní? Máme se obávat příchodu nové verze této důležité licence?

GNU GPL zajišťuje každému vývojáři, který pod touto licencí vydá svůj produkt, zachování svobody. Znamená to, že tento software bude možno vždy svobodně šířit, svobodně používat a svobodně modifikovat. Licence také zaručuje, že veškeré následné produkty, které vzniknou z původního díla, budou také pod GNU GPL. Díky tomu se jí také někdy říká virová licence, protože dokáže „infikovat” další kód. Někteří uživatelé ji proto zatracují, jiní vychvalují do nebes.

Historie

Původní licenci GNU GPL verze 1 napsal Richard Stallman pro potřeby projektu GNU, respektive Free Software Foundation. Stalo se tak už v roce 1989 a GNU bylo vydáno právě pod touto licencí. Později GNU GPL využil i Linus Torvalds a vydal pod ní své jádro Linux.

Po dvou letech bylo zřejmé, že licence potřebuje novou verzi. V roce 1991 proto vyšla druhá verze, která opravila několik chyb a přidala část o softwarových patentech. Také se objevil podrobný postup, jak GNU GPL použít.

Jelikož je taková licence poměrně složitý dokument plný právnických obratů, vývojáři rádi přijali GNU GPL za vlastní, protože byla rozumná, dobře napsaná a bezproblémová. Od roku 1991 proto GNU GPL používají tisíce projektů jako svou hlavní licenci.

Čas ukázal, že licence je použitelná nejen při psaní software, ale často i v dalších případech, kdy potřebujete zveřejnit svůj nápad pod svobodnou licencí. Jako příklad je často uváděno pověstné dánské svobodné pivo.

Proč teď?

Nyní uběhlo patnáct let od druhé a zatím poslední úpravy GNU GPL. Za tu dobu se tato licence stala jakýmsi symbolem celého hnutí svobodného software. Je proto logické, že se někteří její uživatelé bojí změny, kterou nová verze přinese.

Je ovšem potřeba zohlednit aktuální problémy a do licence zanést jejich řešení. Za patnáct let se toho stalo skutečně mnoho, nové technologie posouvají používání software do zcela nových dimenzí a proto bylo rozhodnuto, že je potřeba jednat. FSF začala na nové licenci pracovat.

Z řad veřejnosti se objevily se hlasy, které požadovaly hlasování nad zněním nové licence. Cílem bylo dosažení lepší kontroly nad její podobou. Eben Molgen ovšem na Open Source Business Conference prohlásil, že se nejedná o žádné volby a hlasování nebude. Tím ukončil veškeré debaty na toto téma.

Proto zatím nejsou známy žádné podrobnosti o obsahu nové licence, ale některé informace se přece jen dostaly ven. Předběžně bylo vydání prvního náhledu naplánováno na začátek roku 2006 a zdá se, že tento termín bude dodržen. Příští týden by na MIT mělo dojít k jeho představení. Nebude to ovšem konec, spíš začátek.

Co se tedy chystá?

Jak jsem už napsal, jisté informace byly zveřejněny a my si můžeme alespoň shrnout, co o nové verzi víme. Není toho mnoho.

Předně by měla nová licence obsahovat ochranu proti softwarovým patentům, které byly sice odmítnuty, ale časem se mohou opět dostat na světlo. Jakým způsobem chce licence proti patentům vývojáře a uživatele chránit, není zatím jisté.

Dalším nedostatkem, který by měl být vyřešen, je otázka aplikací používaných po síti. Takovými aplikacemi jsou dnes nejčastěji různé redakční systémy a další programy, které jsou založeny na svobodném software, ale protože je uživatelé vlastně přímo nepoužívají (dostanou jen výsledek jejich práce), nemusejí jejich autoři zveřejňovat zdrojové kódy. Nová licence by měla zohlednit i tento způsob vzdáleného používání software a donutit vývojáře ke zveřejnění kódů takto používaných aplikací.

Dalšími oblastmi zájmu autorů se prý také stanou licencování intelektuálního vlastnictví a trusted computing. Více zatím zveřejněno nebylo.

Máme se obávat?

Jisté obavy samozřejmě vyvolává vývoj textu licence pod pokličkou. Naznačeno sice něco málo bylo, ale konkrétních informací je jako šafránu. GNU GPL má mezi licencemi výhradní právo, vždyť více než 70 procent open-source software je vydáno právě pod ní.

Určitou nejistotu také vyvolává bod 9 z GNU GPL verze 2. Ten umožňuje autorovi zvolit verzi GNU GPL licence, pod kterou se bude software šířit. Velmi často se také můžeme setkat se zápisem „GNU GPL verze 2 a všechny následující verze”. Pokud navíc autor žádnou konkrétní verzi nezvolí, může si kdokoliv vybrat tu, která mu nejlépe vyhovuje.

Z tohoto důvodu bude novou licencí ovlivněna i velká část software, který byl původně uvolněn pod staršími verzemi. V případě, že by se v novém textu objevila nějaká silně kontroverzní položka, mohlo by dojít k masovému štěpení mnoha projektů a tím i k velkému poškození samotného svobodného software.

root_podpora

Na druhé straně si musíme uvědomit, kdo bude autorem nové licence. Jsou to Richard Stallman a Eben Moglen, který je právníkem FSF. O Stallmanovi mnoho lidí tvrdí, že je to fanatik a že je posedlý svobodným softwarem. Pokud jste se s ním někdy setkali, dáte tomuto tvrzení částečně za pravdu. RMS je skutečně fanatik, a to v tom nejlepším slova smyslu.

Podle mého názoru by nedopustil, aby nová verze licence jakkoliv omezila svobodu vývojářů nebo uživatelů. On sám je proto zárukou bezproblémového znění GNU GPL verze 3. Jak bude vypadat a co nového přinese, uvidíme příští týden.

Obáváte se změn, které přinese GNU GPL v3?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.