Hlavní navigace

Názor k článku CentOS je mrtev, ať žije CentOS Stream: distribuce předbíhající ve vývoji RHEL od Filip Jirsák - Akorát jste pořád nějak nenapsal, co je na...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 12. 2020 16:34

    Filip Jirsák

    Akorát jste pořád nějak nenapsal, co je na té morální stránce špatně. To jako když někdo zveřejní kód pod GPL, má RedHat morální povinnost mu z toho udělat balíček, vydávat bezpečnostní patche, testovat to pro něj? Proč tu samou morální povinnost nemá třeba Canonical?

    Připadá mi to, že se tu za každou cenu hledá něco špatného na RedHatu, bez ohledu na fakta. Uživatelé bez zaplacené podpory se ke změnám dostanou dřív, než se k nim dostávají nyní – a vy to nazýváte kroky k částečnému uzavření vývoje? Takže kdyby chtěl podle vás RedHat vývoj naopak ještě víc otevřít, měl by odkládat zveřejňování RHEL balíčků, ne? Třeba kdyby je zveřejňoval až za deset let, to by byl maximálně otevřený vývoj…

    Z důvodů pro změnu jste zapomněl na ten nejdůležitější. Že se vývoj software zrychluje, je potřeba vydávat nové verze častěji. Takže dává smysl vedle konzervativní distribuce mít i distribuci, která bude mít rychlejší vývoj. Která bude schopná aspoň trochu konkurovat tomu, co nabízí kontejnery a cloud. Když jsem to psal dříve v komentářích, vždycky někdo argumentoval, proč něco takového nedělá RedHat nebo Debian. No, tak RedHat už s tím začíná. Osobně si myslím, že CentOS Stream získá větší podíl na trhu, než má dnes CentOS.

    To všechno (a nebo taky nic) ukáže až čas, ale určitě u nich vstupují i jiné motivace, než u čistě nekomerční distribuce. Je proto pochopitelné, že se zvedá vlna emocí a vytahují se různé argumenty.
    Pokud se vlna emocí zvedá bez ohledu na fakta, jenom proto, že jde o komerční distribuci – a vůbec nezáleží na tom, k jaké změně dochází – je to špatně. No a pokud někdo nemá rád cokoli spojeného s komerční distribucí, přece nemůže používat ani CentOS a změna se ho tudíž nijak netýká.

    Abyste rozuměl, chápu, že RedHat má a musí mít komerční zájmy. Jen je mi líto, že končí něco, co bylo opravdu zajímavé a je mi líto, že spousta lidí se cítí podvedena už jen tím, že ke změně dojde uprostřed verze. Sliby - i ty nepsané - se mají dodržovat, nebo aspoň pro to dělat maximum.
    Vy z toho pořád děláte, že tady zlá komerční firma utlačuje chudáky uživatele. Ale tak to v žádném případě není. Ta změna nijak neznevýhodňuje uživatele ani nezlepšuje pozici RedHatu na úkor uživatelů. Jediný, komu to skutečně může vadit, jsou ti, kteří CentOS chápali tak, že mají RHEL s tou nejpodstatnější částí supportu, ale zadarmo. Tam bych morální problém viděl, ale ne na straně RedHatu.
    Že ke změnám dojde uprostřed verze je jediný problém, ale je to spíš jen taková piha na kráse, je to mnohem víc PR problém než faktický problém.