Hlavní navigace

Názor k článku CentOS je mrtev, ať žije CentOS Stream: distribuce předbíhající ve vývoji RHEL od MarSik - Jako zaměstnanec Red Hatu (ale už mnoho let...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 12. 2020 22:32

    MarSik

    Jako zaměstnanec Red Hatu (ale už mnoho let v úplně jiném oddělení) mám soukromý názor asi takovýto:

    To oznámení o konci CentOSu je tragické a měli ho napsat jinak. Ale kdybyste si prošel veřejné informace tak například zjistíte, že "Updates for the CentOS Stream 8 distribution continue through the full RHEL support phase." Takže na době podpory se nic nemění.

    Celá ta změna je jen o tom, kdy se do CentOSu dostanou RHEL aktualizace. Jestli po RHELu, nebo před ním. Bude to stejný kód, projde stejným testovacím procesem a bude udržovaný stejně dlouhou dobu.

    Mimochodem, už CentOS 8 model byl jiný než u RHELu. Nevydával desetinkové verze jako to dělá RHEL (narozdíl od CentOSu 7).

    Navíc ani RHEL nezaručuje stabilitu všeho, je několik úrovní garancí: https://access.redhat.com/articles/rhel8-abi-compatibility#Appendix

    Ze strany Red Hatu ty balíčky taky typicky spravují ti samí lidé pro Fedoru, CentOS i RHEL. A ne, opravdu je pro CentOS stream schválně nebudeme víc rozbíjet. Testy jsou už dost automatizované a taky samozřejmě společné, proč bychom je psali dvakrát?

    Finanční argument samozřejmě také existuje. Jak CentOS, tak CentOS Stream jsou _komunitní_ distribuce. Takže platíte svým časem místo penězi. Vezměte si třeba už jenom hlášení chyb. Kolegové se běžně zabývali hlášeními z CentOSu, i když striktně řečeno vlastně CentOS Red Hatem oficiálně podporován nebyl.

    Do CentOS stream nové můžete i přispět (do RHELu to dost dobře nešlo a nejde). Kompletně kompatibilní CentOS by vlastních změn moc mít nemohl, takto dostane opravu dříve. A ta oprava projde stejným testovacím procesem, jako kdyby šla do RHELu. Koneckonců tam stejně skončí.

    Jako vývojář Vám navíc řeknu jednu věc. Koho by bavilo dělat jenom klon, kam není jak přispět nebo něco vylepšit? Nejsme přece roboti...

    Zapomeňte chvíli na zlé korporace a zamyslete se na tím, že spoustě vývojářů v Red Hatu na své práci záleží. Hodně z nás by raději odešlo, než se úplně zaprodat. Proto i po práci často pomáháme komunitě, pořádáme konference a podobně.