Hlavní navigace

Názor k článku CentOS je mrtev, ať žije CentOS Stream: distribuce předbíhající ve vývoji RHEL od lzap - Pokud to chápu z veřejně dostupných zdrojů správně,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 12. 2020 10:40

    lzap

    Pokud to chápu z veřejně dostupných zdrojů správně, tak API/ABI garance zůstává, nemění se ani délka podpory. COPR by měl snad fungovat i nadále, tam nechápu co by mělo být za problém.

    Trošku to ale opravdu komplikuje situaci kdy sestavuješ balíky pro RHEL/CentOS, protože je obvykle vhodné nainstalovat nejnižší možnou podporovanou verzi (např. 8.0) a držet ji po celou dobu. Není jasné, jestli CentOS Stream umožní nainstalovat starou verzi a dodatečné balíky ze "základního" (base) repa (nikoli "updates"). Obecně to vlastně pro kompilace dělat nemusíš, ale můžou vzniknout problémy s kompilací SELinux politik (politika kompilovaná na 8.3 se nemusí načíst na 8.0 stroji).

    CentOS Stream byl představen před rokem a nejen já ho chápu jako skvělou věc. Jak píšeš, bohužel ta komunikace byla tragicky nešťastná, nevhodná vůči dobrovolníkům, se zavádějícím termínem "Rolling Release" a načasováním té celé věci. Troufám si dokonce tvrdit že to nese známky jisté nedopečenosti a uspěchanosti. Já doufám, že se podaří hodně věcí dodatečně vysvětlit.

    Pikantní na tom celém je, že tu změnu chápu (jako vývojář Red Hatu i Fedory) k lepšímu, pakliže se podaří nějak dobře implementovat "pozdržování" těch updatů v nějaké vhodné kadenci. Když to nebudou chtít dělat lidi z projektu CentOS, pak to může dělat i třetí strana. Není vůbec nutný další klon RHELu a rekompilace, stačí jen přegenerovat repa. A v nejhorším může správu aktualizací dělat uživatel za pomocí nástrojů - určitě se objeví i nějaké nové nástroje které by byly dostatečně jednoduché i pro jednotlivce.