Hlavní navigace

Názor k článku CentOS je mrtev, ať žije CentOS Stream: distribuce předbíhající ve vývoji RHEL od Filip Jirsák - Podle mě je hlavní změna v tom, že...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 12. 2020 18:23

    Filip Jirsák

    Podle mě je hlavní změna v tom, že CentOS je oficiálně označený za development branch.
    To je lež.

    Druhá změna je o tom, že - aspoň podle popisu - CentOS poslouží k odchycení posledních chyb; je tedy možné, že do RHEL release se dostane verze, která CentOSEM proběhne a dozná ještě následné aktualizace. V ten moment bude existovat na CentOS prostředí, které na RHEL nikdy nevznikne (RHEL se mu vyhne).
    Tu změnu jste napsal nepřesně. Nyní je možné, že se RHEL liší od CentOS a v každé z těch distribucí mohou nastat stavy, které v té druhé nevzniknou. Úplně stejně do bude platit i pro CentOS Stream. Jediný rozdíl bude v tom, že dříve byl napřed RHEL, teď bude napřed CentOS Stream. Nikde není zaručeno, že na tom CentOS Stream bude lépe nebo hůře, než na tom byl CentOS. Jednou to bude tak (do CentOS Stream se dostane oprava, CentOS by na ni musel čekat), jednou to bude opačně (do CentOS Stream se dostane chyba, která by až do CentOSu neprobublala).

    Pokud se někdo tolik bojí chybek, které mohou být způsobené rozdíly mezi CentOS/RHEL nebo RHEL/CentOS Stream, má si platit podporu. Protože úplně stejně, jako mu teď hrozí, že se streamem dostane nějakou neodchycenou chybku, mu dříve hrozilo, že na opravu s CentOSem bude čekat.

    Vyjadřuji se jen k tomu, co lidem vadí na této změně.
    Spíš se vyjadřujete o tom, co lidem vadí na jejich vlastní představě o této změně, která nijak nesouvisí s realitou.