Hlavní navigace

Názor k článku CentOS je mrtev, ať žije CentOS Stream: distribuce předbíhající ve vývoji RHEL od Filip Jirsák - Především jsem přesvědčený, že RedHat o tom, jak...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 12. 2020 18:58

    Filip Jirsák

    Především jsem přesvědčený, že RedHat o tom, jak je CentOS vnímán a proč je přijímán věděl. Proto lze hovořit o bezohlednosti či morálce.
    Bavíme se tedy o tom, že některými byl CentOS vnímán jako „úplně stejný jako RHEL, včetně všech záruk a garancí, ale zadarmo“. Ano, Red Hat určitě věděl, že takto některými CentOS vnímán je. Stejně tak všichni víme, že takové vnímání CentOSu je bezohledné a nemorální. Otázka je, proč by Red Hat měl brát na tyhle uživatele ohled.

    Tak to definuje sám CentOS. Jedná se o upstreamovou distribuci, tedy změny projdou nejdříve CentOSEM, než se dostanou do RHEL (který je downstreamový).
    Ne, Rad Hat nikde netvrdí, že CentOS bude nějaká vývojová distribuce. Naopak explicitně říká, že nebude. Říká, že zdrojem pro RHEL bude CentOS Stream.

    To říká naprosto vše
    OK, říká to naprosto vše. V tom případě mi dovolte, abych vám připomněl jinou dvojici distribucí, které nyní mají mezi sebou vztah upstream–downstream: RHEL a CentOS. Jestli to, že je nějaká distribuce upstream distribucí, vypovídá o její kvalitě, pak by o upstream distribuce neměl strach, když je mezi nimi i RHEL.

    Jenže když se v rámci CentOS přijde na bug, do RHEL se balík nedostane a opraví se ještě v rámci upstreamu (CentOSU).
    Ano, to jsem psal. To samé se mohlo dříve dít opačně – v RHELu se přišlo na bug, ale než se balík dostal do CentOSu, byla vydána už opravná verze. Způsobovalo to nějaké tragédie?

    Kdyby se ukázalo, že CentOS bude opravdu za pokusného králíka
    Zase to vaše „kdyby“.