Hlavní navigace

CentOS vydává Automotive Stream Distribution, Armbian podporuje Raspberry Pi

7. 3. 2022
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
CentOS oznámil vydání distribuce pro automobilový průmysl Automotive Stream Distribution (AutoSD). Armbian vyšel ve verzi 22.02 s podporou Raspberry Pi a UEFI. Linux Mint hodlá nástroj pro správu Bluetooth Blueberry vyměnit za Blueman.

Automotive Stream Distribution

Projekt CentOS Automotive SIG oznámil vydání linuxové distribuce pro automobilový průmysl Automotive Stream Distribution (AutoSD). Tato distribuce by měla sloužit jako veřejná vývojová verze nadcházejícího operačního systému od firmy Red Hat určeného pro chytré automobily. CentOS vytvořil skupinu zabývající se automobilový průmyslem minulý rok a toto je její první zveřejněný produkt. Jejím cílem je poskytnout otevřený projekt pro RHEL – automotive a přitáhnout tak vývojáře k vývoji softwaru pro automobilový průmysl

Red Hat Enterprise Linux 8

Armbian podporuje Raspberry Pi

Armbian, linuxová distribuce založená na Debianu a Ubuntu pro jednodeskové počítače na platformě ARM vyšel ve verzi 22.02. Hlavní novinkou této nové verze je přidání podpory pro zařízení z rodiny Raspberry Pi. Zároveň se jedná o první verzi s podporou rozhraní UEFI. K dispozici jsou jádra 5.15.x a 5.16.x. Armbian zatím nepoužívá vlastní bootloader/firmware, ale nástroj ze Debianu flash-kernel.

Armbian 22.02Armbian 22.02

Linux Mint vymění správce Bluetooth

Současná verze Linux Mint už od roku 2015 používá jako výchozí pro správu Bluetooth nástroj Blueberry, který na pozadí používá službu gnome-bluetooth. V nadcházející verzi Linux Mint 21 jej ale hodlá vyměnit za nástroj Blueman se službou bluez běžící na pozadí. Důvodem je lepší podpora hardwaru a lepší integrace do prostředí Cinnamon. Linux Mint 21 by podle plánu měl vyjít někdy na začátku července tohoto roku a bude postaven na Ubuntu 22.04 LTS (Jammy Jellifish).

root_podpora

Blueberry na Linux Mint 20.3Blueberry na Linux Mint 20.3

Huawei MatePad Paper

Čínská společnost Huawei představila tablet, čtečku elektronických knih a zápisník s technologií elektronického papíru Huawei MatePad Paper. Toto zařízení s úhlopříčkou 10,3 palce běží na otevřeném operačním systému HarmonyOS 2. Tento mikrojádrový systém určený pro mobily, tablety, chytré hodinky, virtuální realitu nebo internet věcí vyvíjí HiSilicon, dceřiná společnost firmy Huawei. Jeho vývoj začal jako reakce na omezování přístupu k technologiím ze strany americké vlády.

Huawei MatePad PaperHuawei MatePad Paper

Nově vydáno

Vyšla nová aktualizace 20.04.4 pro Ubuntu a jeho deriváty s dlouhodobou podporou. Živá distribuce s automatickou detekcí hardwaru Berry Linux vyšla ve verzi 1.3.6. Minimalistická distribuce určená pro hraní starých klasických her batocera.linux je k dispozici ve verzi 33. Na Arch Linuxu postavená distribuce Manjaro Linux oznámila vydání verze 21.2.4.

Ubuntu 20.04 LTS vyšlo 23. dubna 2020. Prohlédněte si instalaci i desktopové prostředí GNOME.Ubuntu 20.04 LTS

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.