Hlavní navigace

Český registrační systém FRED začaly používat pro správu domény další země

21. 8. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Český open source registrační systém FRED pohání tři nové domény, celkem jich má na kontě už jedenáct. Největší je přitom Argentina (.AR), což je jedna z největších zemí světa. Kam všude se FRED ještě dostal?

Náš open source registrační systém FRED se v loňském roce uchytil v Togu, Argentině a Malawi. Zejména Argentina jakožto osmá největší země světa nás hodně potěšila. Argentina je tedy nyní největší doménový registr, který systém FRED kromě nás používá. Jelikož máme informace ze zemí, které náš systém již delší čas testují, bylo pro nás celkem překvapení, když se na začátku letošního roku ozvali z Macaa, že bez problémů zvládli instalaci, migraci a již brzy plánují produkční provoz. Registr domény .MO je tedy první asijská destinace našeho produktu. Krátce poté jsme se dozvěděli o dalším registru v Africe, který zvládl přechod na FRED. Je jím malá země Lesotho používající doménu .LS. Podívejme se na tyto nové přírůstky do komunity uživatelů systému FRED podrobněji.

Malá africká země na pobřeží Guinejského zálivu, Togo, je pro nás trochu záhadou. Ozvali se nám na začátku roku 2016 s informací, že již delší čas používají FRED pro správu domény .TG a že by potřebovali pomoci s vytvořením databázových dotazů, kterými by zjistili nějaké informace z dat uložených v registru. Pár měsíců komunikace fungovala, ale posléze ustala. Z informací od některých dalších afrických partnerů vyplývá, že se v Togu řeší, kdo vlastně bude národní doménu spravovat. Je tak podle nich možné, že lidé, se kterými jsme komunikovali, budou odsunuti na vedlejší kolej. Uvidíme, jak se situace bude vyvíjet, a pokud se to potvrdí, tak Togo z naší mapy nasazení odstraníme.

V dubnu 2016, krátce po IETF v Buenos Aires, nám napsali z argentinského doménového registru NIC Argentina, že se rozhodli použít FRED pro .AR, resp. pro jejich osm domén druhé úrovně (COM.AR, ORG.AR, NET.AR, INT.AR, GOB.AR, MIL.AR, TUR.AR a MUSICA.AR). Příprava systému a migrace jim zabrala zhruba dva měsíce. Argentinská doména byla dlouhou dobu zajímavá tím, že byla úplně zdarma. Před zavedením zpoplatnění v roce 2014 měl registr zhruba dva milióny domén. Zpoplatnění vedlo přirozeně k rychlému úbytku. V době migrace na FRED měl registr přibližně 550 tisíc domén. NIC Argentina aktuálně funguje jako registr, ale zároveň také jako registrátor, přičemž domény je nutné objednat přímo přes jejich webové stránky. Krátce po migraci také kolegové v Argentině zprovoznili protokol RDAP a stali se tak po České republice druhou zemí na světě, která zaregistrovala RDAP server v registru IANA.

Se správcem doménového registru v Malawi jsme naopak byli v kontaktu několik let a přestože jej FRED velice zaujal, finální produkční provoz rozjeli v registru domény .MW až v druhé polovině loňského roku. Oproti Argentíně začali v Malawi ihned po spuštění akreditační proces pro registrátory a aktuálně již nabízí své služby prostřednictvím přibližně 15 registrátorů. V registru domény MW je v tuto chvíli něco kolem 10 tisíc domén. Podobně jako v Argentíně mají v Malawi systém několika domén druhé úrovně (AC.MW, CO.MW, COM.MW, COOP.MW, EDU.MW, GOV.MW, INT.MW, NET.MW a ORG.MW). Oproti Argentíně je ale možné registrovat i přímo v doméně .MW.

V malé asijské zemi Macau spravuje národní doménu .MO společnost MONIC. Na zprovoznění systému FRED spolupracovali s jejich partnery z registru .ASIA, ale i tak je chvályhodné, že se jim povedla migrace bez naší větší podpory. Doména .MO zatím funguje podobně jako Argentina, tedy bez registrátorů. MONIC aktuálně v registru spravuje kolem tří tisíc domén. Zajímavostí bezesporu je, že MONIC používá FRED i pro IDN domény a to v čínštině a portugalštině. Domény je možné registrovat jak přímo v .MO tak v specializovaných doménách druhé úrovně (COM.MO, EDU.MO, NET.MO, ORG.MO, 公司.MO, 教育.MO, 網絡.MO a 組織.MO).

UX DAy - tip 2

Zatím posledním přírůstkem je registr domény .LS, spravující národní doménu jihoafrického Lesotha. Lesotho je příkladem toho, že komunita kolem registračního systému FRED již funguje téměř bez nás. V rámci partnerství mezi africkými registry pro doménu .LS a .TZ (kde již běží FRED mnoho let) došlo k intenzivní výměně zkušeností a s tanzánskou pomocí se podařilo zprovoznit registrační systém domény .LS bez toho, abychom se my jakkoliv zapojili. V Lesothu je nyní možné registrovat domény pouze na třetí úrovni pod (CO.LS, ORG.LS, GOV.LS a AC.LS) a dohromady mají kolem 1,3 tisíce domén. Aktuálně teprve startuje proces akreditace registrátorů a až se celý proces rozjede, plánují i otevření registrací přímo v doméně .LS.

(Napsáno původně pro blog CZ.NIC.)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Jaromír Talíř pracuje v CZ.NIC a má na starosti především architekturu a další technické parametry systému správy domén a autentizační služby mojeID.