Hlavní navigace

Názor k článku Český trh s e-knihami: stále jsme ještě na začátku od S.T.E.A.K. - Vydavatelé by měli pochopit jednu věc, knihy jsou...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 7. 2012 1:00

    S.T.E.A.K. (neregistrovaný)

    Vydavatelé by měli pochopit jednu věc, knihy jsou spotřební zboží a tak by je měli také ocenit - u eknih mají jen jednorázový náklad a pak už jen nepatrné částky za skladování na nějakém serveru. Měli by si přestat stěžovat a otevřít trh pro širší veřejnost a nabídnout knihy v cenách "levných DVD", knihy jsou stejně jako DVD spotřební zboží a většina si je přečte pouze jednou. Tak jako se mi nevyplatí zaplatit přes 500Kč za hodinu a půl dlouhý film(s množstvím reklam a varování), na který se podívám jednou, stejně se mi nevyplatí zaplatit o nepatrně menší částku za eknihu než papírovou knihu. Nemám problém investovat vysoké částky(v řádech tisíců ročně) do technické literatury(která v elektronických verzích v podstatě neexistuje), protože vím, že se k ní vrátím a nebudu jí číst jen jednou, ale to se u beletrie neděje.
    Nebylo by tedy lepší zapojit trochu mozek a snížit cenu např. na 30-60Kč za knihu a za tuto cenu prodat 100 ks oproti jednomu kusu za původní cenu 250kč? Teorie mezního užitku se probírá snad ve všech ekonomkách nebo že by o ní ještě neslyšeli?
    Druhá věc - vydavatelství pravděpodobně nevydělají více než vydělávají teď, protože pouze "přelijí" čtenáře z papírových do digitálních knih, ale jsou to ti samí čtenáři se stejným rozpočtem. Jejich pravá konkurence je ostatní audiovizuální obsah a volnočasové aktivity, nikoli "pirátské" eknihy.
    V článku byly zmíněno, že se prodejci eknih snaží ukázat na výhody nákupu eknih oproti stahování, rád bych nějaký věděl. Mohl by to být možnost vyhledání a stáhnutí do čtečky, jenže tak jednoduché to není, většinu knih o kterou bych měl zájem prostě v těchto e-knihkupectvích nenajdu nebo nejsou ve vhodném formátu či dobře uzpůsobené pro 6" displej nebo ještě neuplynula doba hájení před vydáním e-verze od tištěné. A když už se najdou, jsou stejně drahé jako jejich papírové verze. Jaká je tu ta výhoda oproti "pirátským" verzím, které jsou sice občas nekvalitní a musí se protáhnout přes Calibre, ale to je otázka chviličky oproti času čtení.
    NABÍDNĚTE NEOMEZENÝ(nebo omezený např. 30 knih měsíčně) PŘÍSTUP DO VAŠÍ DATABÁZE KNIH ZA MĚSÍČNÍ POPLATEK NAPŘ. 200KČ a myslím že nebudu sám, kdo by to přijal s nadšením. To je to co tu chybí - u papírových knih měli lidé knihovny, ty ale pro elektronické knihy neexistují a lidé(ti samí, kteří si dříve půjčovali v knihovnách) si tak půjčují "pirátské" verze. Tady prostě vydavatelství netratí a jakékoli škody jsou pouze vymyšlené, tak jako u "pirátských" verzí filmů.