Hlavní navigace

Názor k článku Český vývojář Gentoo: Gentoo můžete mít i pod Windows od Tomáš Vondra - Jasně – správce bez znalosti angličtiny to u Gentoo bude...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 5. 2010 23:01

    Tomáš Vondra

    Jasně – správce bez znalosti angličtiny to u Gentoo bude mít dost těžký. Moje motivace pro překlad handbooku byla tenkrát dost „sobecká“ – já si nejlíp věci zapamatuju když si je napíšu, tak jsem si to pro sebe přeložil. A je to asi i hlavní důvod proč jsem to pak netlačil do oficielní podoby.

    Jsou asi uživatelé které nedostupnost české verze handbooku od nainstalování odradí, ale moc jich asi nebude.

    Ale to byl jenom podružný dotaz z mého původního příspěvku – hlavní se týkal velikosti české komunity, tj. kolik uživatelů / instalací v ČR existuje. Trochu jsem hledal a na abclinuxu.cz je každý rok anketa o nejoblíbenější distribuci – aktuálně probíhá za rok 2010, za rok 2009 mělo Gentoo 8%/10% (desktop/server), zatímco v roce 2008 mělo 11%/13%. Ale co ta čísla vlastně vyjadřují a nakolik jsou reprezentativní, to se mne neptejte.

    IMHO je ta „ztráta“ mezi 2008 a 2009 způsobená i zdánlivou mrtvostí Gentoo – škoda že se na linuxových serverech čas od času neobjeví článek o technických aspektech Gentoo (jak funguje portage, co jsou to use-flags, apod.). Jasně, někdo ho musí napsat a to vyžaduje dost času apod.

    Možná by stálo za to českou komunitu trochu vzkřísit, možná vzkřísit gentoo.cz, možná založit GLUG, čas od času (měsíčně, kvartálně, …) udělat minikonferenci na které se uživatelé sejdou a vymění si zkušenosti, nebo tak něco. Možná se inspirovat CZJUGem … nevím, stejně jako všichni mám času málo ale nejsem proti se toho nějak účastnit.