Hlavní navigace

Názor k článku CETIN chystá vlastní koncové zařízení Terminátor a další novinky od pc2005 - > A co když tam bude jenom FPGAčko...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 1. 2019 22:33

    pc2005 (neregistrovaný)

    > A co když tam bude jenom FPGAčko + pár koupených IP cores (CPU, LAN, DSL) a poběží na tom jenom FreeRTOS a v něm tři funkce, pardon, vlákna?
    Tak to se pak budou muset hodně snažit aby někdo nenašel možný scénár zneužití. A samozřejmě čekám nízkou cenu odpovídající jednoúčelovosti hardware. Jinak mimo téma: zrovna u toho FPGAčka by nevadilo kdyby byla kompletní dokumentace, stejně na to lidi postupem času přicházejí a ve výrobě není prakticky konkurence, existuje vlastně jen duopol Intelu a Xilinxu.

    >A co když dotoho Linuxu jenom integruješ binární blob pomocí MODPROBE? Ten musíš taky zveřejnit?
    Pokud tam použijí OS pod licencí, který vyžaduje zveřejnění zdrojových kódů, tak předpokládám, že je taky zveřejní. Pokud použijí proprietární OS, nebudou distribuovat updaty a tu krabička nakonec stejně někdo hackne, tak holt budu používat něco nad čím mám vyšší kontrolu i když bude třeba dražší. To je snad normální ne? Když mám koupený fyzický objekt, tak je můj a můžu se v něm vrtat.

    >Tam ti stačí v rámci režie udělat postranní kanál třeba 10kBit a používat ho jako USART, oddělený od ostatního provozu.
    Psali že to budou aktualizovat na nové standardy VDSL, přes 10kbps uart bych to teda fakt nerad flashoval. A obraz updatu se obvykle musí načíst do RAM, ve které musí být na to místo. Pokud budeš klasicky aktualizovat přes tftp, tak už potřebuješ TCPIP stack a další RAM na pakety.

    >V jaké kvalitě?
    No v takové jaké si je vyrobíš na základě tvých volných prostředků, které jsi ochotný do toho investovat. A pokud by výrobce zveřejnil zdrojové kódy, tak by výsledná kvalita po zásahu byla vyšší (tys nikdy nenarazil na bug, byť třeba jen na uživatelském levelu, který tě neskutečně štval, protože jsi věděl jak ho opravit, ale neměl jsi v čem?).

    >Lidský život má konečnou, předem neznámou délku a není škoda pět let zahazovat večery a když jsi na 90% dostat zprávu, že "za půl roku ti tam natáhneme optiku a vypneme DSLAM"?
    No a kdyby ten terminátor stál 10k, byl založenej na FPGA, nebylo by ti líto ho po tom půl roce vyhodit nebo prodat hluboko pod cenou? Podobně je taky škoda kupovat co dva roky nové zařízení, protože v tom starým byly objevený nebezpečný bugy, které už výrobce nechce opravovat nebo rovnou mezitím zkrachoval.