Hlavní navigace

Chain Reaction

4. 8. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Chladné kapky potu pomalu stékají po tváři. Násilně se snažíte zklidnit prudký dech. S každým tahem se tak děsivě mění hrací plocha. Bude příští kolo mé poslední, nebo s ním nakloním váhy vítězství a poté rázně rozdrtím soupeře? Na otázky pulzující ve vaší hlavě však není čas. Jak dopadne tato zrádná partie?

Chain Reaction je logickou deskovou hrou. Remake titulů jako například Atoms či Privatizace. Pokud jste ani jednu ze zmiňovaných neměli tu potěchu a čest hrát, bylo by vhodné objasnit pravidla. Nejdříve však slůvko k příběhu. Na rozdíl od Privatizace, kde se jednalo o konkurenční boj firem, Chain Reaction se s vymýšlením pozadí příliš neobtěžoval. Opět je tedy na naší fantazii, abychom si počínání nějak ospravedlnili, pokud tedy o to vůbec stojíme. Oč tedy kráčí? Děj partie se standardně odehrává na čtvercové hrací ploše 10×10, kterou si můžeme libovolně upravit k obrazu svému. Stačí nám k tomu pouhé pravé tlačítko myši. S ním jednoduše klikneme na čtvereček, který se nám do party nehodí. Přibírání či odebírání plochy činí hru zajímavější.

Chain Reaction 1

Tvořivé duše mohou válčit na netradičních obrazcích. Výběr herní plochy se odehraje ovšem před samotným zahájením nové hry. Poté se již jednotliví bojovníci střídají v pokládání kuliček. Na jednom poli jich může být najednou jen omezený počet. Přesněji je to takto: Rohové desky snesou bez exploze pouze jedinou, krajní dvě a obyčejné středové až tři. Jakmile tam přidáte další, roztříští se kapky na sousední kachličky spojené hranou s centrem. Tímto způsobem také konvertujete oponentovy kuličky. Jakmile je totiž detonace zasáhne, přecházejí do vašeho vlastnictví. Zde se také objasňuje název hry.

Chain Reaction neboli řetězová reakce je zde velmi častým strategickým prvkem. Využívá se také k tvoření pastí, které jsou blíže popsány na domovských stránkách. Samotný princip hry se velmi snadno naučíte, i když se popis zajisté zdá kostrbatější. Cílem je samozřejmě plné ovládnutí všech kuliček na ploše. Počet hráčů se pohybuje od dvou do šesti a jsou navzájem barevně odlišeni. Proti počítači si lze zahrát jen v módu dvou, což je značná škoda, už kvůli tomu, že většinou skončíte druzí. Nevýhodu bych viděl v nemožnosti nastavit obtížnost. Dole pod bojištěm si můžeme povšimnout (slabší) hlavní nabídky. Nachází se zde možnosti:

Undo – Tímto tlačítkem vrátíte poslední tah.
Redo – Naopak zopakuje tah dopředu po zmáčknutí undo.
Save – Dlouhá partie? Tak si ji uložte.
Load – A později opět nahrajte.
Keys – Zablokuje či povolí použití klávesnice.
Mouse – To samé s myší.
Cycle – Přehodí pořadí hráčů.
Audio – Je libo zvukové efekty?
Quit – Ukončení Chain Reaction.

root_podpora

Chain Reaction 2

Jednoduché grafické zpracování je zcela dostačující. Autoři nám přichystali také nějaké to zpestření. Například umístili do pravého horního rohu aktuální čas, vedle jmen hráčů vidíme aktuální počet našich kuliček (ačkoli u této hry je to velmi proměnlivé), dole pak grafické znázornění poměru sil na ploše. V adresáři hry nalezneme také pečlivě vedené statistiky, což by někdy být ani nemuselo. Hudba jako taková se nevyskytuje, avšak efekty jsou povedené. Ovládání není překážkou. Vše se dá obstarat pomocí myši, popřípadě klávesnicí, kde je ovládání následující. K pohybu na klávesnici slouží šipky a kuličky pokládáte enterem. Hratelnost je vynikající.

Chain Reaction 3

Hra Chain Reaction skýtá zábavu jak pro jednotlivce, tak pro více lidí. Snadná pravidla, která rychle pochopíme. Možnosti tvoření strategie, pastí a vlastního stylu hry. Náhlé zvraty, kdy jediný tah může znamenat vítězství. Pokud jste již dříve podobnou hru hráli, zajisté rádi zavzpomínáte, na partii se čas vždy najde a jste-li nováčci, doporučuji. Nač tedy otálet, vždyť stáhnutí dlouho netrvá a zábava na několik hodin je zajištěna. Nakažte touto hrou své okolí, vždyť je to přece řetězová reakce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku