Hlavní navigace

ChangeTip: přispíváme v bitcoinech, zn. jednoduše

14. 11. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Možností, jak finančně přispívat drobné částky, už je celá řada. Většinou je to ale nuda. ChangeTip se snaží přispívání udělat přirozenějším a osobnějším. Nemusíte vyplňovat formuláře, stačí někam třeba napsat: tady máš na pivo. ChangeTip už se postará o zbytek. A peníze plynou, světe div se, v bitcoinech.

Fungování ChangeTipu není nikterak revoluční, nejblíž má asi k dobře známému Flattru. Jsou zde však tři zásadní rozdíly: manipuluje se pouze s bitcoiny, velikost příspěvku určujete vždy manuálně a ChangeTip nemá žádné tlačítko. Robot namísto toho prochází vaše příspěvky ve vybraných sociálních sítích a dalších službách. Příspěvek tak může vypadat například takto (Twitter): „Super článek @xyz, tady máš na pivo! @changetip“

Zmíněním @changetip robot pochopí, že chcete přispět bitcoiny v hodnotě piva uživateli @xyz a připíše je na jeho účet ve službě ChangeTip. To je řešení chytré i v tom, že dotyčný nemusí udělat první krok k založení účtu. První krok udělá ten, kdo mu přispěje. Pokud si obdarovaný do sedmi dní založí účet a propojí ho s účtem na Twitteru, příspěvek obdrží. Pokud ne, částka se vrátí přispěvateli. No a v případě, že už účet obě strany mají, vše pochopitelně probíhá automaticky a okamžitě.

Funguje to i na GitHubu

Takto přispívat můžete nejen na Twitteru, ChangeTip už se dokáže napojit na většinu velkých webových služeb: Facebook, YouTube, Google+ nebo Reddit. Na Redditu ostatně nápad vznikl, poprvé jej do praxe uvedla tamní služba Bitcointip (dnes již nefunkční). Naše čtenáře pak asi nejvíc potěší i podpora GitHubu. Teoreticky by ChangeTip mohl fungovat se vším, co má rozumné API. A podporovaných služeb určitě bude přibývat, už teď jich autoři mají v hledáčku kolem dvaceti. Uživatelé navíc mohou hlasovat pro ty, u nichž by si podporu přáli nejvíc.

Služby a stránky, pro které se zvažuje podpora

Služby a stránky, pro které se zvažuje podpora

Brzy se tak pravděpodobně dočkáme také podpory Instagramu, Imgur, Vimea, Wordpressu a dalších. Síla ChangeTipu spočívá v tom, že pro přispění nemusíte dělat skoro nic navíc. Stačí např. při komentáři nebo sdílení odkazu přidat zmínku a určit výši příspěvku. Pro sociální sítě je ChangeTip vynikající volba, ale pokud např. narazíte na samostatný článek, už je komplikovanější. Tady by se mohlo hodit spíš ono tlačítko. Změnu k lepšímu by mohla přinést také integrace do publikačních systémů, např. onoho Wordpressu.

Pivo?

Velkým specifikem ChangeTipu je i fakt, že příspěvky jsou neformální. Místo přispění X dolarů nebo korun dotyčnému dáváte třeba na pivo, na pizzu apod. Klíčová slova, podle kterých se odešle specifikovaná částka, jsou přednastavena v angličtině a je jich mnoho desítek. Seznam však můžete libovolně upravovat, měnit částky a přidávat vlastní slova. Ve skutečnosti tedy samozřejmě věnujete přesnou peněžní částku, nicméně přispívání je takové osobnější.

Příspěvek na GitHubu může vypadat například takto
Autor: ChangeTip

Příspěvek na GitHubu může vypadat například takto

Jak už bylo zmíněno, pro vkládání a výběr příspěvků se používají výhradně bitcoiny. Je dobré si uvědomit, že i přesto se jedná o čistě centralizovanou službu. Transfer bitcoinů probíhá pouze při jejich vložení a výběru, jinak se prostředky přesouvají jen papírově mezi jednotlivými uživateli služby. Bitcoinu ale vděčíme za to, že vklady a výběry prakticky nejsou omezeny. Frekvencí ani objemem. Jediným omezením je minimální částka výběru 0,0001 BTC, tedy cca 1 Kč.

V současnosti si služba nebere žádné poplatky, ale to je pochopitelně pouze zaváděcí akce. Od 15. ledna 2015 bude zaveden 1% poplatek z výběru bitcoinů, což je ale stále oproti konkurenci jako nic. Takový Flattr si nechává 10 %. Proto bych vám doporučil neschraňovat na ChangeTipu větší množství prostředků. Výběr vás nestojí prakticky nic a pojistíte se proti možným krádežím nebo podvodům, které v ekosystému Bitcoinu přece jen nejsou výjimkou. Podvodu bych se ale nebál, projekt je transparentní a lidé za ním jsou dobře známí. ChangeTipu šéfuje technologický investor Nick Sullivan.

Přispět lze i tradičním způsobem

Kromě představeného způsobu přispívání ChangeTip nabízí i tradiční způsob. Můžete si aktivovat profilovou stránku na zkrácené doméně Tip.me (příklad). Tam naleznete klasický formulář pro přispění vybrané částky. Prostředky můžete převést jak ze svého ChangeTip účtu, tak poslat anonymně na uvedenou bitcoinovou adresu. Není to tak zábavné jako předchozí způsob, nicméně je fajn, že i tuto možnost ChangeTip nabízí. Nemusíte tak kvůli klasické formě přispívání hledat další službu.

root_podpora

ChangeTip bohužel nezveřejňuje globální statistiky o popularitě služby. V ostrém provozu je od srpna tohoto roku a zatím se jí nedostalo většího mediálního pokrytí. Co do objemu příspěvků Flattru určitě konkurovat nemůže. Z posledních příspěvků, které se zobrazují na stránkách projektu, ale můžeme soudit, že největší popularitě se ChangeTip těší na Redditu, kde už tento způsob znají delší dobu. Následuje Twitter a YouTube, další kanály jsou užívány podstatně méně.

ChangeTip přichází se zajímavým a funkčním systémem, který si na širší nasazení ještě bude muset počkat. Jeho rozšíření do jisté míry omezuje i sázka na jednu kartu – Bitcoin. I když u ChangeTipu je tomu spíš naopak – autoři se netají tím, že se snaží šířit Bitcoin trochu netradiční cestou. ChangeTip asi ještě dlouho nebude standardem pro internetové přispívání. Ale do takové pozice se zatím nedostala žádná služba, ani Flattr. A PayPal je přece jen jiná, podstatně širší, kategorie. V rámci menších a středních komunit ale ChangeTip může dobře fungovat už nyní. Reddit je toho příkladem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.