Hlavní navigace

Chaos Caverns: bratranec Manic Minera

5. 1. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dnešní dobrodružství alespoň z části potkalo většinu z nás. Onen pocit stoupajícího adrenalinu, když na nás neúprosně doléhá čas a klíče jsou jinde než v naší kapse. V cestě nám navíc bude stát mnoho opravdu bizarních protivníků, ale více se dozvíte v naší dnešní recenzi. Vydejme se společně do netradičního světa Chaos Caverns.

Chaos Caverns je očividným remakem her jako byl Manic Miner. Z části převzal originál, ale přispěl i s něčím novým, neotřelým. Příběh je nadbytečný luxus pečlivě schovaný na babiččině půdě v zamčené dřevěné truhlici s železným kováním. Bohužel tento klíč se nám nalézt nepodařilo. Možná budete mít víc štěstí a poodhalíte ostatním sběračům roušku tajemství schovanou pod letitou vrstvou prachu.

Oč tedy běží, pane Shakespeare? Jste mladíkem v starožitném cylindru a snažíte se posbírat všechny klíče na herní ploše. Poté je vám dovoleno bezpečně opustit level. Nic složitého, že? Vždyť nejsou ani schované, ale jasně viditelné. Ovšem drobný zádrhel se vždy najde. Velké množství opravdu podivných nepřátel, ať již z řad živých či neživých. Jmenovitě můžeme uvést skákající telefon, kolo předminulého století, zlobr (nečekejte však usměvavého Shreka) a v tomto duchu pokračující škála roztodivných… řekněme… věcí. Krom pohybujících se oponentů se tu vyskytují také zákeřné nástrahy. To vše pod tlakem zrnek písku v přesýpacích hodinách, které zde autoři neromanticky ztvárnili v podobě úsečky v dolní části scény. Úsečka se postupně krátí s matematicky – sadistickou přesností. Jakmile by čas vypršel před opuštěním levelu, zahynuli byste.

Chaos caverns 1

Zda dojdete až do konce, záleží na vašich schopnostech. S každou verzí přibývá nových kol i vymožeností. Očividně má autor v hlavě dostatek zrůdných myšlenek, které převedeny do světa hry vypadají úsměvně. Trochu mi připomíná známého tvůrce Matt Groeninga. Během hraní se vyplatí sledovat horní lištu obrazovky. Ta vám prozradí aktuální stav životů na straně pravé a také stávající skóre na protilehlé levé. Životy mizí s každou chybou, neexistuje postupné ubírání energie. Body se přičítají s každým sebraným klíčem. Po spuštění aplikace vás uvítá hlavní nabídka. Postupně vám v řádku proletí ovládání. Pokud se vám nechce čekat, uvádím přehled kláves, jež by se mohly hodit.

Chaos caverns 2

[Kurzorové šipky] – Zajišťují pohyb našeho nezvyklého hrdiny.
[Mezerník] – Nejednou bude třeba si poskočit.
[F1] – Chceme-li vůbec hrát, musíme Chaos Caverns něčím spustit.
[Q] – Ačkoli po pár neúspěšných pokusech jej rádi ukončíme.
[Esc] – Popřípadě úplně vypneme.
[W] – Je libo okno nebo fullscreen?
[S] – Jaké rozlišení byste si přáli?
[M] – Hudba nevyhovuje? Bohužel nepřeladíte, ale aspoň ji lze umlčet.
[F10] – Obrázek pro rodinu či pro vás na památku.
[H] – Někdy to chce zkrátka pauzu. Opětovné tisknutí vás vrátí do hry.

To bychom měli stručný přehled. Už se nemusíte zdržovat čtením manuálu nebo čekat, bude-li uvedena klávesa pro váš požadavek.

Chaos caverns 3

Přejdeme k hodnocení zpracování. Grafickou působností první třídy se Chaos Caverns pyšnit nemůže. Hudba mě po chvíli donutila sáhnout po klávese M. Avšak ani jeden z těchto faktů mi nezabránil se u hry pobavit. Snadné ovládání a vstřícná hratelnost jsou dobrou kompenzací. Možná by pomohlo více obtížností. Ač se zdá být myšlenka trapná, její splnění je pravým opakem. Nejednou budete panáčkovi nadávat, proklínat vše kolem, nic naplat. V momentě, kdy přijdete o poslední život, je osud naplněn. Save/load je jen zbožným přáním. Pěkně vše znovu. Hrůzná představa.

root_podpora

Chaos caverns 4

Co dodat v těchto posledních větách? Snad jen, že mnohem lepší a rozhodně bezpečnější je klíče mít na provázku a nosit na krku než je takto obtížně sbírat. Pokud je ale sbíráte rádi, zkuste to se hrou Chaos Caverns. Příjemné retro, jak stylem, tak prostředím. Zůstaňte naživu a kdo ví, třeba s těmito klíči otevřete zdárně i počínající nový rok. Hodně zdaru.

Instalace – jestli se to tak dá nazývat – stačí ze stránek hry v sekci Download stáhnout linuxovou verzi. Jedná se o archiv, který stačí rozbalit a spustit binárku ./ChaosCaverns. Zajímavý je i obsah adresáře levels … textově definovaná kola.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku