Hlavní navigace

Názor k článku Chcete notebook s Linuxem? Kupte si Dell, aneb rok s XPS 13 od stribro - Moje zkušenosti po dvou letech s XPS 15...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 4. 2018 16:04

    stribro (neregistrovaný)

    Moje zkušenosti po dvou letech s XPS 15 (9550, tedy první generace se 4K) a servisem Dellu jsou naopak hodně špatné. Za všechny problémy ale může nekvalitní hardware.

    První problémy se objevily hned po koupi - notebook se neuměl probudit ze spánku, nefungovala integrovaná grafika a touchscreen (ani ve Windows). V Dellu došli k tomu, že bude potřeba vyměnit motherboard a slíbili, že s mi ozve technik do druhého dne. Druhého dne se ozval technik smluvní firmy, že dorazí do týdne až budou díly. Díly na konci týdne stále nebyly a na základě druhého telefonátu technik slíbil, že dorazí do konce dalšího týdne. Tolik k next business day záruce.
    Po výměně MB XPS zhruba rok šlapalo jak má, než se mu začala nafukovat baterie a tlačit na touchpad a začaly vynechávat některé klávesy na klávesnici. Přivolaný technik smluvní firmy (který tentokrát dorazil už za týden) vyměnil baterii, vyčistil notebook a poradil mi, abych si koupil prodlouženou záruku, protože v případě XPS ji budu rozhodně potřebovat - po nějakém absolutne budgetovém modelu se totiž tou dobou jednalo o druhý nejopravovanější model Dellu.

    Aktuální stav po dvou letech provozu: ve vstupu napájení nedrží adaptér a v polovině případů notebook startuje s varovnou hláškou v BIOS "Cannot determine AC adapter type and wattage". Naštěstí je tohle jeden z mála konektorů, které nejsou napájeny přímo na desce, výměna by tedy měla být triviální. Dále začal vynechávat audio jack a vypadla polovina šroubků držících po okrajích zadní desku šasi.

    Trochu problematická je i ventilace, která se velmi ráda ucpává (pokud žijete v prašném městě a ještě k tomu máte kočky, zhruba za půl roku až rok je třeba vyčistit, jinak se u náročnějších aplikací - třeba her - začne přehřívat grafika).

    Obecně vzato na notebook v prémiovém segmentu velice špatný výsledek, který bych očekával spíše od nějakého superlevného Aceru.