Hlavní navigace

Chrome bez H.264: co tím Google sleduje a proč to dělá

14. 1. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Na vývojářském blogu webového prohlížeče Chromium, informovali vývojáři své uživatele o tom, že z prohlížeče Chrome zmizí podpora formátu H.264 a zůstane jen WebM a Theora. Přes 680 komentářů pod touto zprávou naznačuje, že veřejnost není jednotná a ne všichni tento poměrně zásadní krok vítají.

Je to přibližně rok, co se vývojáři prohlížečů Chrome a Firefox nepohodli o tom, jaký formát by měl být tím správným pro webové video v HTML5 video tagu. Chrome obhajoval formát H.264 a Firefox si tvrdě stál za Theorou. Tenkrát Chrome neměl na trhu takový podíl, aby si mohl vyskakovat, ale přes YouTube tlačil H.264 a jeho nový objev WebM. Tento „spor“ HTML5 a video tagům vůbec nepomohl a prakticky se od té doby nějak nerozšířil.

Teď ovšem přichází krok nový. Nováček WebM je již implementován v Chromu, Opeře, Firefoxu, s malou pomocí funguje i v Internet Exploreru 9, a nemá tedy problémy ve většině prohlížečů, které dnes uživatelé používají nebo v blízké budoucnosti používat budou. Má otevřenou specifikaci i implementaci a pokud se má video tag něčím sjednotit, je to právě WebM. Google si toho je vědom a rozhodl se odstranit podporu formátu H.264. Ten má sice také otevřenou specifikaci, ale jeho implementace v Chromu je uzavřená. Tím pádem je to jeden z rozdílů mezi Chromem a plně svobodným Chromiem.

Jak sami vývojáři ve zmíněném blogpostu říkají, H.264 je pro webové video velmi důležitý formát a mají pravdu. Jeho akceleraci zvládá kdejaký mobilní telefon, je podporován mnoha přehrávači i záznamovými zařízeními a je to také formát používaný pro distribuci videa na Blu-ray médiích. H.264 má nyní všechno, co WebM nemá, ale jsou s ním spojené i nevýhody, a to především politického charakteru.

V zemích kde se hraje na softwarové patenty se musí odvádět licenční desátek organizaci MPEG LA za produkování H.264 videí. I když se toto HTML5 video tagu netýká, je tu stále organizace, která nad poplatky rozhoduje a která může změnit názor podle toho, jak se ji zlíbí. Často někdo napíše do diskuse, že nás se softwarové patenty netýkají a v určitém slova smyslu má pravdu, jenže software, který používáme, se vyvíjí ve státech, kde softwarové patenty platí, a tím pádem jsme patenty nepřímo zasaženi i my. MPEG LA je pro H.264 velká zátěž a je to obrovský argument pro nasazení WebM na webu.

Celkově tu je několik důvodů, proč kodek pro H.264 z prohlížeče odstranit, a mohou to být důvody, kvůli kterým se o to Google snaží. Prvním a nejpravděpodob­nějším je snaha protlačit vlastní formát WebM, který by mohl přinést trochu stability do video tagu. Druhým důvodem je snaha o použití pouze a jen otevřených formátů. Google na otevřených technologiích pracuje, používá je a podporuje. Google je firma, která v minulosti dokázala, že jí na open source záleží. Poslední důvod, proč by mohl Google chtít odstranit H.264 z Chromu, může být nepřímý boj proti Flashi. Když budou prohlížeče podporovat HTML5 a WebM, není důvod dál udržovat flashový přehrávač v YouTube. Navíc komprese do WebM může být pro Google technicky (a tedy i finančně) výhodnější než do H.264.

Osobně si myslím, že půjde hlavně o prosazení WebM, který se od svého uvolnění prakticky nehnul. Tomu naznačuje i fakt, že Flash v Chromu zůstane a H.264 ne. Odstranění H.264 je bohužel krok, který z hlediska marketingu působí špatně, protože slouží spíše jako nástroj k dosažení jiných cílů, uživateli nic nepřinese a vývojáře webových aplikací donutí ke změně práce.

Flash vs. HTML5+WebM

Kolem Flashe se nestahuje smyčka poprvé. Minulý rok přišla firma Apple s tím, že do Macbook Air přestane přidávat Flash a jako důvod uvedla horší vydrž na baterie. Dokonce existuje test, kde Macbook Air bez Flashe vydrží šest hodin a s Flashem čtyři hodiny. To je pro z hlediska uživatele mobilního zařízení poměrně podstatný rozdíl. O problému firma Adobe ví a pracuje na jeho odstranění, i tak měl Flash problémy se svým výkonem prakticky od dob svého vzniku. Nějaké optimalizace se Adobe podařilo provést, ale Flash často zbytečně tahá zatížení procesoru ke 100 %, i když provádí i relativně jednoduché úkoly.

Možná už to nebude dlouho trvat a Flash bude degradován na komplikovanou technologii sloužící pro vytváření nekomplikovaných reklam, ale i zde se snad jednou karty otočí. Pokud má Flash něco tento rok začít ztrácet, bude to buď díky změnám na YouTube nebo vůbec.

Téměř všechno co dnes dělá Flash se snaží nahradit HTML5, u kterého není potřeba žádný externí uzavřený zabugovaný plugin do prohlížeče a navíc to zvládne s menším zatížením procesoru. HTML5 je otevřené a už dnes existuje více implementací, takže uživatel nebude zamčen u rozmarů jedné firmy.

Co bude dál

Možná přemýšlíte, jak to všechno dopadne. Jisté je, že se trh nakonec nějak přizpůsobí a aktuální krok Google můžeme brát jenom jako pokus o prosazení nové technologie na internetu. Bohužel postup, který si Google vybral, je dost do očí bijící a dokáže nazdvihnout i uživatele, kteří vlastně ani H.264 na webu nepoužívají. Může za to hlavně propagace tohoto kroku ve jménu svobodného webu. Sice nevíme co přesně stojí v pozadí, ale na první pohled to nevypadá příliš čistě.

root_podpora

Odstranění H.264 nemusí také nakonec ovlivnit vůbec nic. Chrome nativně nepřehraje H.264, což i tak donutí všechny překódovat videa do WebM a určitě ne všem vývojářům to bude proti srsti. Starší mobilní telefony bez hardwarového dekodéru WebM budou H.264 ještě nějaký čas používat a věřím, že jim YouTube nebude házet klacky pod nohy a tento formát zachová. Co budou používat různá zařízení pro záznam videa je vcelku jedno a nedá se to použít ani jako argument proti Googlu. YouTube totiž zchroustá kdejaké video, dodnes mu to nevadilo a nebude mu to vadit ani s WebM.

Google se tímto krokem snaží popohnat implementaci WebM do dalších prohlížečů a vůbec do celého webu. Jestli se to má někomu podařit, tak právě jemu. Nemusí se nám to líbit, nemusíme tomu ani věřit a už vůbec nemusíme používat Chrome. Faktem ovšem je, že pokud tento pokus Googlu vyjde, tak se nakonec všichni budeme muset přizpůsobit. Ať se nám to líbí nebo ne, firmy ovlivňují vývoj ve všech oblastech lidského bytí, jen jsme si toho zrovna teď všimli víc než jindy. Nikdo neříká, že H.264 bude pryč už zítra, ale z Chromu jednou zmizí, a pokud to půjde podle googlího plánu, web bude zas o kousek otevřenější.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Adam Štrauch je redaktorem serveru Root.cz a svobodný software nasazuje jak na desktopech tak i na routerech a serverech. Ve svém volném čase se stará o komunitní síť, ve které je již přes 100 členů.