Hlavní navigace

Chromium

10. 10. 2003
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

V dnešním jubilejním článku si budeme povídat o hře, kterou bychom mohli označit jako: "klasická automatofka". Velmi totiž připomíná hry, které jste mohli vidět na klasických mincovních herních automatech.

Nevím, jak je to s mincovními automaty dneska, ale já si pamatuju, jak jsme se za mladých let tísnili s kapsou dvoukorun v malé maringotce na okraji města. Obdivně jsme pozorovali borce, kteří mučili joysticky automatů celé hodiny a dokázali se tak často vyšvihnout i do žebříčku nejvyšších skóre. Byli to fakt drsňáci. Dokonce si na některé z těch her matně vzpomínám (ostatně, dodnes existuje spousta jejich emulátorů i na PC). Kromě různých akčních mlátiček a kopaček se mezi klasiku dostala taky jednoduchá hra s malou raketkou, která neúnavně střílela do všech kosmických nepřátel, co jich jenom vesmír znal. Nějak takhle vypadá i Chromium.


Chromium


Pro instalaci hry potřebujete stáhnout ze stránek projektu zdrojové kódy a soubor s daty (né, že by to někoho zajímalo, ale lze stáhnout i verzi pro MSWindows.). Hra je také součástí mnoha distribucí (v Debianu je určitě), takže nebude problém k ní najít hotový balíček. Překlad se provádí klasicky pomocí ./configure a make. Všechno by mělo proběhnout samo.

Chromium, ač je 2D, je vlastně 3D … zní to divně, ale je to tak. Hra je napsána pod OpenGL, a proto vyžaduje akceleraci. Všechny objekty a efekty jsou generovány v reálném čase. Je pravda, že by nebyl problém, aby si je autor vygeneroval předem a uložil je jako hotové bitmapy, které by pak hra použila (a byla by řádově rychlejší), ale znáte to … rejža to tak chtěl. Takže, kdo nemá 3D, má smůlu.

Po spuštění na vás vybafne jednoduché meníčko, kde můžete nastavit kvalitu efektů, rozlišení, hlasitost hudby a zvuků a citlivost myši. Pak už můžete jít vesele do toho.

V samotné hře přebíráte úlohu kapitána lodi Chromium, která veze zásoby pro jednotky v první linii bojů proti nepřátelským mimozemšťanům. Loď Chromium má k dispozici několik malých bojových letounů, které lze dálkově ovládat z relativního bezpečí mateřské lodi. Vaším úkolem je tedy pomocí těchto strojů probít cestu přes bitevní pole až k jednotkám, které potřebují vaše zásoby.

Loď se ovládá kompletně pomocí myši (proto to nastavení citlivosti), levým tlačítkem klasicky střílíte ze všech zbraní, které máte k dispozici. Začínáte s obyčejným kanónem, kterým moc práce neuděláte, ale během chvíle se k vám začnou přibližovat různobarevné lebky a tučňáci. Lebky přidají lodi útočné systémy a tučňáci obranné. Získání těchto přídavných zařízení je pro hru klíčové, protože s obyčejným kanónem musíte do každého nepřítele střílet docela dlouho a při jejich větším počtu je problém to stihnout.


Chromium


Je tu totiž jeden zákeřný detail. Nesmíte nechat projít žádného ze svých nepřátel. Ten jinak napadne mateřskou loď a vy přijdete o jeden z letounů (životů). Někdy je proto lepší do nepřítele narazit a tím ho zničit i za cenu poškození štítů, protože tím neztratíme celý jeden život.

Díky ovládání pomocí myši se lze poměrně dobře vyhnout nepřátelským střelám, což pomůže zůstat naživu.

Na obrazovce kolem vidíte několik důležitých ukazatelů. Vlevo nahoře jsou ukazatele střeliva. Jakmile sloupec zmizí, přicházíte o některou z vylepšených zbraní a musíte si počkat, až vám slétne další lebka. Vpravo nahoře vidíte počet lodí (životů), které máte ještě k dispozici. Dole po stranách jsou pak ještě dva sloupce, kde modrý ukazuje sílu štítů a červený fyzické poškození. Pokud získáte dočasnou nesmrtelnost (žlutý tučňák), oba sloupce se obarví žlutou barvou, která postupně odspoda mizí.

Poslední užitečnou (někdy) vlastností Chromia je schopnost vyslat silný energetický puls, který znčí všechno před sebou. Bohužel včetně vlastní stíhačky. Tento puls lze vyvolat pomocí dvojkliku na pravé tlačítko myši (vpravo dole na obrazovce se během prvního stisku myšítka rozsvítí odpalovací tlačítko, dokud svítí, můžete kliknout znovu a … bum!). Stejný puls mateřská loď vyšle před každým vypuštění nové stíhačky (čili hned potom, co ztratíte život).


Chromium


Nepřátel se na vás bude hrnout opravdu hodně. Mají různé formace, je jich mnoho druhů, některé potkáváte až v dalších úrovních. Na konci každé úrovně na vás čeká jeden mnohem silnější nepřítel, který do vás šije hlava nehlava a je opravdu tvrdým oříškem.

root_podpora

Hra je s akcelerací poměrně svižná (Riva TNT2, 800×600, 30fps) a je prudce hratelná. Standardní hudba je velmi jendoduchá a brzy omrzí (je to v podstatě jen jedno kytarové sólo), ale hra naštěstí umožňuje hudbu změnit. Můžete buď přepsat původní wav vlastním, nebo můžete použít AudioCD, případně playlist z wavů, mp3 nebo Oggů.

Co říct závěrem? Je to prostě taková rychlá s svižná oddechovka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.