Hlavní navigace

Chromixium OS: když Ubuntu potká Chrome OS

4. 5. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Chrome OS je celkem fešný systém. Jednoduchý, nenáročný a automaticky aktualizovaný. Jenže staví pouze na webových aplikacích a s desktopovými si běžně neporadí. Nový Chromixium OS se proto snaží zachovat výhody Chrome OS a přidává možnost provozovat libovolné aplikace. Staví na Ubuntu 14.04.

Chromixium OS už je ve vývoji cca rok, přičemž první veřejná alfaverze spatřila světlo světa v září minulého roku. Finální verze 1.0 vyšla před pár dny. Hned zprvu si ujasněme, že nový projekt z technického hlediska nemá s Chrome OS nic moc společného. Základem je Ubuntu 14.04 LTS a rozhraní sice vypadá velmi podobně, ale je vytvořeno ze známých open-source komponent. Mezi ty hlavní patří přihlašovací obrazovka LightDM, správce oken Openbox, dok Plank a samozřejmě i prohlížeč Chromium.

Jinak si Chromixium OS jednoduše bere z dalších projektů to, co potřebuje. Najdete tu něco z GNOME, LXDE i Xfce. Chromixium je k dispozici pouze ve 32bitové verzi, v 64bitové by mělo vyjít až druhé vydání. S operační pamětí problém není (díky PAE lze naadresovat až 64 GB), ale musíte počítat s tím, že nemusí fungovat některé aplikace. Zejména novější hry už někdy podporují pouze 64bitový Linux. Vzhledem k nasazeným komponentům, zejména lehkotonážnímu Openboxu, je systém celkem nenáročný. Po spuštění si vezme maximálně 250 MB RAM.

Instalace: raději s manuálem

Distribuce je dostupná v ISO obrazu o velikosti cca 900 MB. Ten původně nebylo možné jednoduše zkopírovat na USB disk, ale brzy vývojáři vydali variantu s označením hybrid, u které už to možné je. Pro nahrání obrazu na flash disk můžete použít některou ze známých utilitek jako UNetbootin nebo jednoduše příkaz dd. Obraz distribuce je živý, takže si Chromixium před instalací můžete zběžně osahat.

Samotná instalace bohužel z technických důvodů nepoužívá osvědčený instalátor Ubiquity z Ubuntu, namísto toho autoři implementovali správce oddílů GParted, instalátor Systemback a přidali vlastní nabídky. Výsledek tak není zrovna uživatelsky přívětivý, při instalaci možná budete tápat. Např. mě nenapadlo, že šipka zpět může sloužit pro uplatnění změn v nastavení oddílů. A podobných UX failů se v instalaci nachází více. Naštěstí jsou k dispozici videonávod i zevrubná příručka k distribuci, které doporučuji využít. Za jejich asistence by instalace měla proběhnout hladce.

Rozhraní a aplikace: každý pes jiná ves

Na první pohled je Chromixium téměř k nerozeznání od Chrome OS. Setkáte se s klasickým rozvržením, tedy se spodním panelem, nabídkou aplikací (vlevo) a místem pro applety (vpravo). Pokud se dostanete dál, už se rozhraní od Chrome OS bude odlišovat. Autoři celkem logicky neměnili např. konfigurační nabídky těch nástrojů, které použili. To už by bylo moc, většinou zbytečné, práce.

Už po instalaci v nabídce aplikací naleznete některé základní programy, resp. odkazy na webové služby – od Google. Další vámi používané se přidají, pokud se přihlásíte ke svému Google účtu. Nabídka je stejná jako v Chrome OS, nabízí pouze přehled aplikací a možnost vyhledávání. Jak už víme, Chromixium je uvnitř klasické Ubuntu a obsahuje i další aplikace. Ty však v nabídce nenajdete, což považuji za velký nedostatek. Dostanete se k nim až z tradiční openboxové nabídky, kterou vyvoláte pravým kliknutím na plochu.

panelu (doku) už jsou si webové a desktopové aplikace naštěstí rovnocenné. Aplikace lze v doku samozřejmě i připíchnout, aby se jejich zástupci zobrazovali i ve chvíli, kdy zrovna nejsou spuštěné. Sestava desktopových aplikací je poměrně úzká, kromě základních systémových aplikací jsou k dispozici například vypalovací program Brasero (to už je trochu pasé, ne?), přehrávač Parole nebo textový editor Leafpad. Většina základních aplikací pochází z prostředí Xfce.

Doinstalovat ale samozřejmě můžete jakoukoliv aplikaci z repozitářů Ubuntu. Překvapivě není k dispozici Centrum softwaru, ale pouze webový katalog pod názvem Ubuntu Apps Directory. Informace o aplikacích jsou zde stejné, nechybí screenshoty ani hodnocení, ale podstatně omezenější jsou možnosti filtrování a řazení. Kvůli tomu je obtížné najít nejlepší (nejpoužívanější) aplikace z dané kategorie, musíte se namísto toho prohrabávat abecedními seznamy. Není to velký problém, protože můžete použít správce balíčků Synaptic, případně Centrum softwaru doinstalovat, ale výchozí nasazení webového katalogu moc nechápu.

I práce s webovými aplikacemi bohužel trpí několika mouchami. Když aplikaci spustím z doku, vše proběhne správně. Webová aplikace se tedy otevře v samostatném okně, po prohlížeči ani památky. Pokud ale tutéž aplikaci spustím z nabídky aplikací, otevře se jako karta v prohlížeči Chromium. Podobných nedostatků se v distribuci vyskytuje víc a celkově je tak práce s aplikacemi a okny poněkud nepřehledná a schizofrenní. Bohužel.

Konfigurace a aktualizace

Vzhledem k tomu, že je Chromixium vlastně plnohodnotná linuxová distribuce, má v některých oblastech nad Chrome OS jasně navrch. Možnosti konfigurace jsou nesrovnatelné. Displeje, tiskárny, síť, klávesové zkratky a mnoho dalšího. Většina konfiguračních klikátek pochází z LXDE. Potěší také podpora hardwaru, která je lepší než u specializovaného Chrome OS. Distribuce by měla být kompatibilní se všemi zařízeními, která fungují pod Ubuntu. A takových je drtivá většina.

Věcí nevídanou, alespoň co se týče linuxových distribucí, jsou automatické aktualizace. Chromixium OS bez jakéhokoliv upozornění uživatele samo stáhne i nainstaluje bezpečnostní aktualizace. To mnohým pokročilejším uživatelům nemusí vyhovovat, proto tuto funkci v nastavení mohou deaktivovat. Naopak je možné povolit, aby se automaticky instalovaly nejen bezpečnostní, ale i obyčejné aktualizace s opravami běžných chyb. Ubuntu 14.04 LTS je takto podporováno až do jara 2019, stejně tak tedy Chromixium OS.

Pro koho to vlastně je?

Chromixium je bezpochyby zajímavá distribuce. Při jejím používání jsem se však často musel ptát, pro koho je vlastně určena. A přišel jsem pouze na dvě, poměrně specifické skupiny uživatelů: Uživatelé, kterým se líbí prostředí Chrome OS. Nechtějí se však vzdávat vymožeností velkých linuxových distribucí. Ty Chromixium OS určitě uspokojí. Nemyslím si ale, že taková skupina je početná. Prostředí Chrome OS sice je pěkné, ale ne natolik atraktivní, aby kvůli němu uživatelé měnili distribuci. A integrace webových aplikací do prostředí? To dnes do určité míry zvládne kdejaká distribuce.

UX DAy - tip 2

Uživatelé Chromebooku, kteří chtějí víc. Zde se však nabízí otázka, proč rovnou nenainstalovat třeba Ubuntu nebo Fedoru? Důvodem může být například sdílení počítače, kdy jeden uživatel už je zvyklý na prostředí Chrome OS a nechce měnit, ale druhý právě potřebuje víc možností. Chromixium OS může uspokojit oba. Tady ale vidím další potenciální problém: výdrž na baterii bude s Chromixium OS nezanedbatelně nižší. Chromebook nevlastním, takže hypotézu nemohu potvrdit, nicméně vzhledem k optimalizaci Chrome OS a naopak jisté rozežranosti Ubuntu, na kterém je Chromixium OS postaveno, to lze očekávat.

Chromixium ještě potřebuje čas

Uživatelská základna dle mého názoru nebude velká, ale to koneckonců nemůžeme brát jako nedostatek. Vždyť svět Linuxu je krásný tím, že si každý přijde na své. Problém je spíš v tom, že v současnosti distribuce nepůsobí dotaženým dojmem. Jednak se setkáte s chybami, jednak jsou části prostředí zkrátka nedomyšlené. Nejvíc je to vidět v nekonzistentním přístupu k aplikacím. Chromixium OS je takový slepenec a bohužel je to vidět. Autoři však mají odhodlání a zdá se, že jejich projekt dokázal zaujmout dostatečné množství uživatelů. Doufejme, že v druhé verzi zmíněné nedostatky napraví.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.