Hlavní navigace

Názor k článku Cibulová architektura aneb jak nepřipravovat špagety od wabi - Ne nutně je třeba mezi vrstvami budovat vlastní...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 1. 2020 14:39

    wabi

    Ne nutně je třeba mezi vrstvami budovat vlastní abstrakci. A ne ve všech jazycích přináší abstrakce nutný balast kód navíc (např. se podívejte jak realizuje "rozhraní" Dart).

    Rozdělení na vrstvy má rozdíl například i (a skoro bych řekl hlavně) v tom, jakým směrem vám jdou závislosti uvnitř kódu. To vám i třeba později, když je to potřeba, umožní rozdělit monolit na více služeb bez většího refactoringu. Je to případ právě té doménové vrstvy.

    Tady není asi úplně prostor to rozepisovat, ale dobře udělaná architektura práci šetří, nepřidělává. Zlepšuje orientaci v projektu, nezvyšuje složitost. Pokud se tak někde děje, je ta architektura navržená nebo naimplementovaná blbě.

    K vašá otázce na "proč zrovna tolik vrstev": Onion architecture vychází ze zkušeností z mnoha projektů. Stejně jako spousta jiných architektur. Prací každého inženýra/architekta je zvážit možná řešení pro daný problém a zvolit to v danou chvíli nejlepší. Silver bullet neexistuje.