Hlavní navigace

Názor k článku Co brání rozšíření Linuxu do škol? od sigma - Článek lehce mimo… Pokud se budeme bavit o nasazení Linuxu...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 11. 2009 3:55

    sigma (neregistrovaný)

    Článek lehce mimo…

    Pokud se budeme bavit o nasazení Linuxu jako OS v prostředí dejme tomu střední školy, tak narazíme hlavně na problémy s podporou software – jednak SW pro školní administrativu, např. zvěrstvo zvané Bakaláři (zasvěcení vědí…) – je požadavek toto používat a přes to vlak nejede. Nicméně není se moc čemu divit, protože vyvíjet a supportovat něco takového jako OpenSource asi není reálné (relativně malá základna uživatelů ochotných ke změně, neuvěřitelný nepořádek a neustálé změny legislativy, která je navíc specifická pro lokální trh). OK, tohle potřebujeme jen na PC pro učitele, a pro výuku teoreticky můžeme mít Linux.

    Pokud ale správce investuje čas (a škola peníze) do rozumné správy desktopů na Windows platformě, tak paralelně spravovat Linuxové desktopy, to jsou peníze a práce navíc.

    Ono pokud jde třeba o odbornou školu, tak si s Linuxem na desktopu moc neužijete – prostě jsou požadavky na výuku komečního SW jako CADy, a podobné programy. Tady hledat a prosazovat nějaké OpenSource alternativy, to je prostě v současnosti mimo. Navíc licence na ten komerční SW škola dostane velmi výhodně, takže není co řešit („není co řešit“ hlavně z pohledu učitelů, kteří to budou používat/učit, resp. z pohledu vedení školy). Navíc jde skutečně o to, učit věci, se kterými se student může setkat v praxi. Pro OpenSource fanatiky: hoďte odkaz na nějaký OS (nebo klidně i komerční pro Linux – v reálných finančních relacích) parametrický 3D CAD s použitelným (industry-standard) uživatelským rozhraním.

    Nakonec skončíte u toho, že máte 50 PC pro administrativu, kde prostě musí být Win a třeba 4 PC učebny. OK, na jedné učebně by teda mohl být Linux a ušetřilo by se za licence. To je bohužel teorie – od vedení školy dostanete požadavek, že kvůli organizaci výuky a času učitelů prostě ten CAD bude ve všech učebnách. Tím se za 2 roky ušetří třeba tolik peněž, kolik stojí OEM licence Win pro celou učebnu.

    Pokud se tedy nakonec dostanu do stavu, kdy na všech PC mám Windows (legálně), mám vyřešenou správu Win desktopů tak, že se nic samo nerozbíjí, nepadá a podobně, tak jaksi nevidím jiný důvod než ideologický, abych ještě řešil navíc ještě správu infrastruktury na Linuxu. A ono dát dohromady integrované prostředí (bezpečně sdílené home adresáře, účty, nastavení aplikací, updaty software na desítkách strojů) na Linuxu není zas tak triviální…

    Samozřejmě ve škole používáme OpenSource software, i když na Windows. OpenOffice, Gimp, Inkscape, apod. Core servery jedině na Linuxu – tam je situace jiná, a nemohu říct slovo proti – stabilita, žádné client licence, nejsou problémy. I když Windows serverům se stejně nevyhnete – server se SW pro adminsitrativu, účetnictví, aplikační terminal server pro externí pracovište, IIS webserver pro Bakaláře a tak.

    Samozřejmě sám bych rád viděl na desktopech ve škole Linux, ale v téhle situaci na to koukám reálně, a jen by mi to přidělalo práci a stejně by se nic neušetřilo.

    Omlouvám se, pokud je to dlouhé, nebo pokud jsem napsal nějaké nesmysly (je už pozdě :-) Uvítám rozumné argumenty v diskusi.