Hlavní navigace

Názor k článku Co brání rozšíření Linuxu do škol? od dustin - Hází se tu spoustu hlášek, jak ti žáci...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 11. 2009 22:49

    dustin (neregistrovaný)

    Hází se tu spoustu hlášek, jak ti žáci budou v praxi potřebovat znát standardní software, protože je všude ve firmách. Z praxe jsem tu nenašel žádný příklad, tak dám naši firmu – malá firma živící se prodejem reklamních a databázových služeb na specializovaných webových portálech, které si sami vyvíjíme.

    Hledám řekněme webového grafika. Když přijdou dva srovnatelní, jeden bude umět pouze photoshop (legální licenci pravděpodobně nikdy neviděl), druhý se nebude bát gimpu, kterého vezmu? Pro webovou grafiku gimp stačí, samozřejmě se musí umět používat. Řeknete – těch 20k na photoshop snad máte. Dobře, koupím jednu licenci photoshopu. Takže grafik dělá vše ve PS, jako zdrojové soubory ukládá na síťové disky .psd. Šéf projektu se na to chce mrknout, ejhle, na síti jsou jen .psd, grafik zapoměl vyexportovat do jiného formátu. A už křičí další – potřebuji photoshop, abych se na to mohl mrknout. Za chvíli má stejný problém marketing, helpdesk atd. atd. A firma kupuje jeden PS za druhým. Jenom proto, že grafik na začátku neuměl nic jiného, než „standardní řešení“ photoshop. Kdyby uměl gimp, byl by na trhu práce atraktivnější, protože by rovnou ušetřil firmě peníze a nepřidělával jí zbytečné starosti s evidencí licencí (kde navíc jako statutár jdu s kůží na trh). Absolutně nechápu, proč by se na základních či středních školách měl vůbec photoshop vyučovat.

    U office to není tak kritické, protože rozdíl v používání MS Office 2003 a OpenOffice je pro běžné kancelářské činnosti minimální (samozřejmě většina nepoužívá styly) a naštěstí lidé umí používat ještě původní rozhraní před MS Office 2007. Takže znalost pouze MS Office není až takovou nevýhodou.

    Ano, neřešil jsem rozdíly mezi win a lin, protože běžným uživatelům je úplně jedno, zda klikají ve winxp nebo v ubuntu. Ani v jednom případě si v systému neumí nastavit prakticky nic.