Hlavní navigace

Co chystá Firefox 1.1

21. 6. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Nedávno se začaly objevovat první verze Deer Park, což je vlastně vývojová řada Firefoxu 1.1. Zatím není určen pro běžné použití, ale jen jako testovací verze pro vývojáře. Nám uživatelům alespoň napoví, co bude v ostré verzi nového.

Deer Park je balík určený pouze vývojářům a nedoporučuje se k běžnému užití. Ani CZilla jej jako neoficiální balík nepodporuje. Já sám také používám Firefox 1.0.4.

Deer Park je odlišen od Firefoxu jiným názvem proto, aby jej běžní uživatelé neinstalovali. Já jsem se ale rozhodl jej vyzkoušet, abych si prohlédl novinky, které nás čekají v ostré verzi 1.1.

Té budou předcházet ještě nějaké ty uživatelské „pre” verze, které si už budete moci bez větších problémů vyzkoušet.

Instalace

Samotná instalace balíku je bezproblémová, stejně jako je tomu u aktuální verze. Sám používám „rozbalovací” variantu, kterou není třeba instalovat. Stačí ji rozbalit a spustit.

Stáhl jsem tedy příslušnou verzi z Mozilla.org a rozbalil ji. Bál jsem se o svůj profil a taky nerad spouštím unstable aplikace. Proto jsem použil svého oblíbeného uživatele „test”.

Podle informací dalších kolegů se ale není čeho bát a při zkoušení jim Deer Park profil nepoškodil. I přesto doporučuji jej zálohovat.

Startujeme

Spuštění proběhlo obvyklou rychlostí. Zkusil jsem přeházet ikonky a nastavit si vzhled podle svého. V tomto směru se nic nezměnilo a všechno fungovalo, jak jsem zvyklý. Podle zběžného průzkumu všechno funguje a Deer Park se chová bezproblémově a stabilně.

Deer Park - about

Novinka: SVG

Podpora SVG mě zajímala asi nejvíc, a tak jsem se podíval na stránku s příklady SVG. Všechny obrázky zobrazil Deer Park správně. I známý SVG tetris jsem si zahrál a fungoval bez problémů.

Deer Park - SVG

Vektorový formát obrázků na webu citelně chybí. Opera už SVG podporuje poměrně dlouho, Firefox i Internet Explorer by jej měly brzy podporovat také. Jeho rozšíření pak už snad nic nezabrání. Velmi doporučuji prohlédnou si zdrojové kódy zmíněných příkladů.

Novinka: Konfigurační dialog

Velmi výrazně se změnila konfigurace celého prohlížeče. Ikonky jednotlivých menu se přesunuly z levé části nahoru a místo rozbalovacích menu jsou použity klasické záložky.

Deer Park - konfigurace

Nečinilo mi žádné potíže se v dialogu zorientovat a nastavit vše potřebné. Změny jsou sice hodně znatelné, ale jedná se hlavně o úpravy grafiky a vzhledu. Nic, co by zásadně ovlivňovalo funkčnost jednotlivých prvků.

Novinka: Otevírací a ukládací dialog

V tomto případě byl proveden zásah jak do grafické podoby, tak i do funčního modelu dialogů. Původně jednoduchá a přehledná okýnka získala podobu nabubřelých prvků, které dostaly do vínku řadu nových tlačítek a udělátek.

Ukládací dialog připomíná svého kolegu z Gnome. Jistě se najdou uživatelé, kterým tato podoba vyhovuje, ale já mezi ně určitě nepatřím. Původní podoba mi vyhovovala mnohem víc. Byla přehledná a dobře plnila svou funkci. Pravděpodobně je to ale otázka vkusu a zvyku.

Deer Park - save

Otevírací dialog je zase příliš jednoduchý a svou podobou spíše zmate. Chápu, že existuje něco jako vývoj, ale proč dělat vývoj jen pro vývoj? Násilná úprava něčeho, co funguje, za každou cenu je zbytečná a spíš odradí, než pomůže.

Deer Park - open

Novinka: Rychlé zpět

Tímto vylepšením se dostáváme pod povrch nového prohlížeče. Na první pohled není nic vidět, tlačítka se nezměnila, nic nepřibylo. Změnu ale pocítíte, pokud použijete tlačítlo zpět. V paměti nově zůstává uložená výsledná podoba stránky, která se tak nemusí znovu vykreslovat a načte se téměř okamžitě.

Zatím se jedná o silně experimentální kus kódu, který je standardně vypnut. Pro jeho aktivaci musíte v about:config  nastavit položku browser.sessionhistory.max_viewers na nenulovou hodnotu.

Novinka: Sanitize

Sanitize je nová bezpečnostní funkce, která umožňuje rychle odstranit historii, cookies, cache, informace z formulářů a další osobní data. Funkce je plně konfigurovatelná a můžete si nastavit smazání jen některých informací.

Celý proces lze aktivovat jednou položkou v menu, případně libovolnou klávesovou zkratkou. Pokud používáte počítač, za kterým sedává více lidí, a nechcete, aby někdo z nich zneužil uložené informace, může se vám funkce Sanitize hodit. Najdete ji v konfiguračním dialogu.

Témata a rozšíření

Vyzkoušel jsem několik grafických témat pro Firefox a všechna fungovala bez nejmenšího problému. Není proto potřeba do nich nijak zasahovat.

Horší je to ale v tuto chvíli s rozšířeními. Vyzkoušel jsem celou řadu svých oblíbených prográmků a fungovalo jich zatím jen několik. U ostatních jsem se jen dozvěděl, že je prohlížeč nepodporuje.

Změna v rozhraní byla ale předem ohlášena a Deer Park byl vydán také proto, aby se mohli vývojáři připravit a měli dostatek času na opravy. Můžeme tedy předpokládat, že v době vydání ostré verze bude většina rozšíření již připravena. Novější verze některých z nich už teď fungují.

root_podpora

Závěr

Tolik k hlavním uživatelským vylepšením. Pochopitelně se změny týkají i renderovacího jádra a mnoha dalších funkcí, které jsou podstatné hlavně pro vývojáře. Také by nás mělo čekat vydání nového renderovacího jádra Gecko, které by mělo například využívat akcelerace grafických karet.

Pravděpodobně se mnoho věcí do vydání Firefoxu 1.1 ještě změní. Ale zatím víme, co můžeme čekat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.