Hlavní navigace

Názor k článku Co mohou změnit pokuty za zneužití dominantního postavení na trhu? od Miroslav Šilhavý - Spíš bych byl za to, aby se změny...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 11. 2019 15:49

    Miroslav Šilhavý

    Spíš bych byl za to, aby se změny takových předpisů prováděly co nejvíc uvážlivě a zdrženlivě. Na místo jednoduchého zákona a jednoduchého výpočtu (nejen v sociálním pojištění) máme slepenec jednoho zákonného hotfixu nad druhým. Výjimky z výjimek, kontradikovaná ustanovení, nedomyšlené průměty do jiných oblastí. Kvůli zneužití v malém se tvoří novelizace, které zasáhnou masy a udělají další "díry" na jiných místech. Přitom v jednoduchosti je síla.

    Mám čtyři děti, ale klidně bych preferoval, aby mateřská a rodičovská byly stanoveny flat. Náklady na potomka má stejné chudý i bohatý stejné. Pokud ne, je to už rozmařilost - a tu stát nemusí suplovat. Už jen rozdělení mateřská (jde ze sociálního zabezpečení) vs. rodičovská (úřad práce) je administrativní pakárna, přitom výsledek je stejný: peníze putují k rodiči.

    Slevy, bonusy a odečitatelné položky na daních jsou taky překomplikované. Něco se smí uplatnit jen ze základu, něco stát vyplatí i jako bonus. Něco smí exekutor zabavit, něco ne. Máme stanovenou minimální mzdu, ale nad ní ještě garantovanou mzdu podle skupiny zařazení.

    Celý tento chlívek je kvůli tomu, že se vždy najde někdo, kdo najde skulinu na zneužití. Jenže zneužití by se mělo trestat, nikoliv vyústit v další novelu. V ní stejně zase někdo najde způsob, jak situaci zneužít.

    A to si myslím, že jsou reálné myšlenky, postoje, ne nedosažitelná fikce.