Hlavní navigace

Co nového na poli softwaru (10)

28. 4. 1999
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Něco pro webdesignery, něco pro adminstrátory serverů a intranetů, něco pro hudbymilovné, něco pro hráče. Téměř každý si najde to svoje v (skoro) pravidelném přehledu softwarových novinek...
Pondělí 26. 4.

Skoro každý tvůrce WWW stránek občas potřebuje vytvořit klikací mapu. Možností jak na to je několik. Jednou z nich je JMap, aplikace napsaná v Javě. Druhou (a IMHO lepší) je použít plugin pro GIMPa s neoriginálním názvem Clickable Image Map Plugin. Podle mého názoru jde zatím o nejpropraco­vanější aplikaci tohoto typu pro Linux. Ačkoliv by se ještě prostor pro vylepšování našel, jde už o vysoce použitelnou věcičku. No a pokud by vám ani jedno z dnešních řešení nevyhovovalo, na stránce pluginu naleznete i odkazy na další aplikace pro práci s klikacími mapami.
Asi všichni amigisté a většina písíčkářů se někdy setkala s přehrávači (případně editory) modulů jako jsou například Fast Tracker, Scream Tracker, ProTracker nebo Modplayer. Na platformě PC s nimi šla vykouzlit přijatelná hudba dokonce i s beeperem a to už je co říci. Pokud máte z té doby ještě památku v podobě kolekce modulů, můžete se k jejich poslechu opět navrátit. Xmp je GPL přehrávač modulů všech možných formátů pro konzoli i Xka. Na jeho domovské stránce naleznete i několik odkazů na jiné přehrávače, editory, dokumenty a samozřejmě i na archivy modulů.

Neděle 25. 4.
Rpm, tedy program, který se stará o package management v distribucích Red Hat a odvozených, dosáhl verze 3.0.
Jedna z nejrozšířenějších her jsou Červi. Určitě to znáte: pojídáte lístečky nebo něco podobného a s každým se váš červ (had?) o jeden dílek prodlouží. Cílem je mít co nejdelšího hada (červa?). Tento evergreen se vyskytuje snad na všech platformách a dokonce už i na mobilních telefonech. ZNibbles je dalším klonem, který ovšem přináší jedno vylepšení, a to síťovou hru teoreticky neomezeného množství hráčů. Řekl bych, že to může být docela sranda, i když ne taková, jako když se kdysi mačkali tři hráči u jedné klávesnice a čtvrtý hrál joystickem :)
NanoGUI je slibný projekt s cílem vytvořit odlehčené grafické rozhraní pro malé linuxové systémy, jako jsou například palmtopy. Prvním počinem je vznik minimalistického Xserveru NanoX, který je již téměř ve stádiu, kdy jej bude možné použít pro vývoj widgetů a dalších souvisejících programů.

Sobota 24. 4.
Pokud vlastníte MP3 přehrávač RIO od Diamondů, můžete s ním zkusit pracovat pěkně komfortně pomocí grafického rozhraní programu Krio. Název napovídá, že jde o program pro KDE.
LAGII je free interpreter pro herní rozhraní, které používala firma Sierra. Díky němu si můžete zahrát populární hry, jako King's Quest, Space Quest apod., nativně přímo na Linuxu.
Pokud si chcete Linux zatím jenom „osahat“, můžete zkusit DosLinux malou distribuci určenou k instalaci na dosovský oddíl. Zajímavé na DosLinuxu je to, že používá poslední kernel 2.2.6 a glibc 2.1.
Jednoduchou, skoro až primitivní pomůckou, která ale může dost usnadnit život nejednomu programátorovi je colorgcc. Jde o perlový wrapper, který kolorizuje výstup ve formátu gcc (lze jej tedy použít i s g++ a asi i s egcs). Výpis chyb a warningů je pak daleko přehlednější.

Pátek 23. 4.
Alien je program pro konverzi mezi různými formáty instalačních balíků. Podporované jsou rpm (Red Hat), dpkg (Debian), slp (Stampede) a tgz (Slackware). Přestože autor upozorňuje, že jde spíše o experimentální software, z různých míst mám potvrzeno, že jde o dobře fungující aplikaci.
Nejenom pomocí ICQ lze komunikovat. Pokud preferujete Yahoo Pager, můžete zkusit jeho GTK verzi.
UDE Unix Desktop Environment je pokus vytvořit něco jiného. Jde o desktopové řešení, které se snaží vypadat jinak a hlavně nic nepřevzít z Windows. Alespoň částečně se to podle screenshotů daří.

Čtvrtek 22. 4.
VTUN je zajímavé řešení virtuálních tunelů přes TCP/IP spojení. Tunely mohou být kryptované, komprimované a dokonce lze i omezovat maximální datový tok (trafic shaping) v kilobitech za vteřinu. Podporované tunely jsou TTY (sériová komunikace PPP, SLIP, …), PIPE (komunikace procesů přes unixové roury) a ETHERNET. Do budoucna je plánována podpora silného šifrování, UDP protokolu atd.

Středa 21. 4.
Správci web serverů či intranetů bývají často postaveni před otázku, jak vyřešit fulltextové vyhledávání. Jedním z řešení může být UdmSearch. Jako datovou základnu používá MySQL, uživatelský frontend existuje v provedení CGI a PHP3. Podporuje použití META tagů (keywords, description), definice v robots.txt apod.
KVoiceControl je systém pro rozpoznání řeči, který umožňuje přiřadit mluveným povelům spuštění příkazů. Je sice určen pro KDE (umí „parkovat“ na panelu), ale funguje i s jinými desktopy nebo window managery (samozřejmě za předpokladu, že máte instalované odpovídající knihovny).
Pokud si příliš nerozumíte s řádkovým rozhraním debuggeru gdb, zkuste Code Medic. Jde o zdařilé grafické rozhraní s příjemným vzhledem a srozumitelným ovládáním. Navíc může být Medic integrován s vynikajícím vývojovým prostředím Code Crusader.
A opět jeden nástroj pro programátory: knihovna Debauch je „memory allocation debugger“, tedy nástroj pro hledání kritických operací s pamětí. Pomocí něj zjistíte, kolik paměti program alokoval, zda ji zase uvolnil, jestli někde nedošlo k zápisům nebo čtení mimo vyhrazený paměťový prostor apod. Navíc není třeba program rekompilovat: stačí mu vnutit dynamicky linkovanou knihovnu, například pomocí proměnné prostředí LD_PRELOAD.

Úterý 20. 4.
Každý správce serveru přemýšlí, jak nejlépe zabezpečit svůj server. Jednou z cest je použít šifrovanou komunikaci všude tam, kde je to možné. Jenže co dělat, když ta či ona služba s podporou šifrování neexistuje? A nebo existuje, ale vy se nechcete vzdát toho, co dobře znáte? Právě tuto situaci se snaží řešit Stunnel SSL wrapper pro kryptovanou komunikaci. Ten přebírá šifrovaná data na daném portu místo originální služby a pak data předá v „plain“ podobě odpovídajícímu démonu. Celý proces lze i obrátit, takže pokud nemáte klienta s podporou SSL, můžete přes Stunnel na svém počítači komunikovat s SSL serverem. Geniální nápad, co říkáte? Všude se používá silná šifra s certifikátem, existuje i port pro Win32.

To už je zcela a úplně vše. Těším se zase (přibližně) za týden…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku