Hlavní navigace

Co nového na poli softwaru (12).

14. 5. 1999
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Oblíbený (doufám :) přehled un*xového softwaru za poslední dny.
Čtvrtek 13. 5.

Mnoho správců serverů přemýšlí nad tím, jak zajistit svůj systém před napadením. Jednou z cest je vzít to z obrácené strany: spíše než budovat zdi proti teoretickému napadení, ohlídat, zda se vevnitř neděje něco nekalého (poznámka: všeho s mírou, nechat systém děravý jako ementál a jenom testovat, zda někdo nezáškodničí je samozřejmě nesmysl nejlepší je metody kombinovat). Programů, které se takovým způsobem ochrany zaobírají je více asi nejznámější je Tripwire. Ten byl ovšem až donedávna úplně komerční. V tomto směru se sice situace již částečně změnila, ale přesto některé výhrady zůstaly. Hlavně z potřeby získat „něco rychlejšího“ vznikl projekt ViperDB. To, co ho odlišuje od Tripwire je způsob ukládání informací o souborech. Místo centrální databáze ukládá data do textového souboru v hlídaném adresáři. Autor tvrdí, že ViperDB lze z crona spouštět jednou za pět minut, což je solidní.

Středa 12. 5.
Firma Loki Entertainment Software, známá hlavně svými aktivitami okolo her a Linuxu, odstartovala nový open source projekt: SMPEG. Jde o knihovnu pro přehrávání MPEG videa na bázi mpeg_play z univerzity Berkeley. První veřejná verze přehrávače SPLAY již dokáže přehrávat video i zvuk, ovšem zatím na jenom na procesorech Pentium II. Na slabších procesorech nemá ten správný výkon. Jak vidno, základ byl položen, optimalizace nastupuje…
UPX je pakovač pro spustitelné soubory. Výsledkem je opět spustitelný soubor, který vypakuje originál a ten pak spustí. Výhody jsou jasné (úspora místa bez ztráty pružnosti) nevýhody rovněž (zpomalení startu aplikací). Autor slibuje lepší kompresní poměr, než má gzip a rychlost rozbalení až 10MB za sekundu na Pentiu 133MHz. To zní vážně dobře. Bez zajímavosti není ani množství podporovaných formátů, namátkou třeba Linux i386 aout, elf, script, DOS com, exe, sys, Atari tos atd.

Úterý 11. 5.
Simple Document Format je program se zajímavou myšlenkou: proč se namáhat s tvorbou dokumentů v různých formátech, když můžete vytvořit jenom jeden „zdrojový text“ a ten pak pomocí SDF konvertovat do různých výstupních formátů? SDF používá svůj vlastní formát, který je schopen konvertovat do HTML, PostScriptu, PDF, man stránek, POD, LaTeXu, SGML, MIMS HTX a F6 helpu, MIF, RTF, Windows helpu and plain textu (poznámka: ne všechny formáty jsou podporované nativně, pro některé bude potřeba externí program, jako například pod2ps pro výstup do PostScriptu).
Quick Image Viewer je program pro prohlížení obrázků na bázi GTK a Imlib. Umí takové „vychytávky“ jako fullscreen prohlížení, režim šetřiče obrazovky, skutečnou průhlednost, gama korekci, režim slideshow a další.

Pondělí 10. 5.
Pokud programujete v jazyce Ada, může se vám hodit Ada95 toolkit, který umožňuje v tomto jazyce vytvářet programy s GTK rozhraním.
DJové a jiní elektronici :) možná ocení program Ultra Power Effects Max II. Za tímto dlouhým názvem se skrývá realtimový efektovač zvuku. V podstatě nedělá nic jiného, než že načte zvuk ze vstupu na zvukové kartě, něco s ním v reálném čase provede a pošle ho na výstup. Efektů je zatím osm, z toho asi polovina jenom zběsile píská, ale efekt digitálního hlasu je docela zdařilý.

Neděle 9. 5.
Další icq klient je na světě. Tentokrát jde o Nicq. To zajímavé na něm nejsou implementované funkce, ale spíš filosofie. Nicq se totiž snaží dosáhnout toho, aby člověk mohl veškeré aktivity provádět z jediného okna. Screenshot vypadá rozhodně zajímavě, i když prostředí působí poněkud neefektivně.
A pro změnu zase něco pro webdesignery, totiž další HTML editor. Proč se jmenuje August, to fakt netuším, ale vypadá celkem použitelně. Jako jeho hlavní nevýhodu bych viděl to, že editor nepodporuje zvýraznění syntaxe, ale tato funkce je plánována. Rovněž by měla přibýt podpora pro HTML 4.0, pak už bude August určitě stát za zvážení.

Sobota 8. 5.
Šikovnou pomůckou by mohl být Gpasman. Jde o manažer hesel, která se ukládají zašifrovaná a přístup k nim je možný pouze pomocí správného hlavního hesla. Tak můžete vypustit z hlavy ty desítky různých hesel ke všemu možnému a pamatovat si pouze to jediné a podstatné. Na druhou stranu, pokud ho zapomenete, máte jak se říká po srandě :)
Pokud patříte mezi skalní fandy StarTreku, můžete vyzkoušet program GNOMETREK, což je pěkné grafické rozhraní k vyhledávání v Star Trek Encylopedia od Paramountu.

Pátek 7. 5.
Pokud přecházíte z kernelu 2.0.x na 2.2.x a nerozumíte si s ipchains, může vám pomoci jednoduchý skript, který konvertuje ipfwadm pravidla na pravidla pro ipchains. Naleznete ho třeba zde.
Pokud už jste tolik slyšeli o kvalitě dokumentů vytvořených pomocí LaTeXu (jako já) a pokud nemáte nejmenší tušení, jak s (La)TeXem pracovat (jako já :), můžete to zkusit pomocí Xového programu LyX. Všude na něj slyším jenom samou chválu…
Dagrab je program pro grabování digitálního audia z CD disků. Podporuje funkce jako je „jitter correction“ nebo audio postprocesing. Zaujalo mě, že umí CDDB, takže při grabování rovnou správně pojmenuje audio soubor.

Čtvrtek 6. 5.
Další build prohlížeče Mozilla M5 je na světě. Vyzkoušel jsem a musím říct, že se již blíží použitelnosti. Jenom se mi nějak nezdá, že pořád neklesají paměťové nároky programu :(
Se zajímavou myšlenkou přichází program gpm-dict. Jde o program, který funguje jako gpm klient a je schopen odchytit kombinaci shift+kliknutí myši. Po té lze provést libovolnou akci se slovem, na které bylo kliknuto. Tak lze třeba dosáhnout možnosti online překladu atd.

A to už je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku